Nieuws van Bonaire

Telbo sluit Rincon aan

Blije klant glasvezelnetwerk in Rincon/ gedeputeerde die een klant in Rincon feliciteert

Rincon is klaar voor de toekomst. Na eerder als enige mobiele dienstaanbieder het dunbevolkte noordelijke deel van Bonaire te hebben voorzien van dekking met opstelpunten bij Wasao en Morotin heeft TELBO nu ook de werkzaamheden in het kader van het Fiber to the Home-project (FttH) in Rincon afgerond.

Kralendijk – Met deze investeringen in superieure datanetwerken zijn Rincon en omgeving net zo dicht bij het kloppend hart van TELBO en de rest van wereld als bijvoorbeeld het centrum van Playa.

De recente aansluiting van Rincon op het hightech glasvezelnetwerk ging niet over een nacht ijs. Vanwege de unieke geografische ligging waren er met name logistieke uitdagingen die moesten worden overkomen. Daarnaast was het aantal bestaande klanten in verhouding tot het totaal aantal huisaansluitingen minder gunstig. Het voormalig kopernetwerk kon, alhoewel minder belast vergeleken met andere deelgebieden, echter geen hogere snelheden aan. De overheid van Bonaire wilde desalniettemin graag dat er nog meer gedaan werd om de economische bedrijvigheid in Rincon te stimuleren. TELBO heeft vervolgens de eenmalige subsidiebijdrage van het Agentschap Telecom, onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, die beschikbaar was voor alle telecombedrijven op Bonaire, als aanvullende financiering ingezet om het FttH-deelproject voor Rincon te realiseren. In samenwerking met de partners, de Bonairiaanse Wegenbouwmaatschappij (BWM) en het installatiebedrijf IBO, is dan ook op 29 september 2017 de start van het Fiber to the Home-project in Rincon feestelijk ingeluid.

Een jaar later en meer dan 28 kilometer aan gegraven sleuven verder zijn ruim 400 klanten aangesloten op het glasvezelnetwerk. Heel Rincon kan nu ongestoord genieten van TELBO’s zeer stabiele, duurzame en veilig onder de grond aangelegde state-of-the-art glasvezelnetwerk met zijn oneindige data snelheden, enorme capaciteit en superieure kwaliteitsdiensten zoals internetservices en HD-tv kanalen. Ongestoord, omdat het netwerk nieuw en niet storingsgevoelig is.

“Een grote stap vooruit”, noemde gedeputeerde Martis het. “Rincon, de bakermat van de Bonairiaanse cultuur heeft nu dankzij de inspanningen van TELBO en zijn partners de zo belangrijke digitale infrastructuur die economische vooruitgang mogelijk maakt en het hele gebied direct aansluit op de rest van de wereld. Wij hopen dan ook dat Rincon de nieuwe kansen en mogelijkheden die dit hightech en ‘future-proof’ netwerk biedt met beide handen aangrijpt.”

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo