Geen categorie

Manifestatie tegen dreigende pensioenkorting

Kralendijk- Vanochtend rond 9 uur vond een manifestatie plaats tegen de dreigende korting op pensioenen en pensioenafspraken. Aan de manifestatie, die plaatsvond bij het tijdelijke gebouw van de Rijksvertegenwoordiger aan de Kaya Gobernador Debrot, deden ruim 200 mensen mee. Voor het merendeel ging het hier om ambtenaren die bezorgd waren om de dreigende korting, hoewel ook gepensioneerden en vertegenwoordigers van de bonden meeliepen.

Het Pensioenfonds Caribisch Nederland (PCN) dreigt een korting te moeten doorvoeren door een financieel gat wat ontstaan door het verschil in uitgangspunten bij de oprichting van het fonds en die grondslagen die De Nederlandse Bank, welke het fonds superviseert, prudent acht.

De dreigende korting per 1 april 2017 bedraagt zo’n 3,5%, maar voor volgend jaar zou het zelfs gaan om een korting van rond de 12%.

Een vertegenwoordiging van de vakbonden bood een petitie aan aan Rijksvertegenwoordiger Gilbert Isabella. Isabella hield een korte toespraak in het Papiaments, waarin hij aangaf dat ook hij zich zorgen maakt over de ontstane situatie. Ook zei Isabella de petitie direct door te sturen naar het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) met het verzoek daar zo spoedig mogelijk naar te kijken.

PCN voorzitter Harald Linkels zegt dat het fonds al ruim anderhalf jaar in onderhandeling is met de verschillende ministeries om een korting te voorkomen. “De materie is complex” zegt Linkels. “Het gaat meer om een samenloop van omstandigheden zoals de invoering van nieuwe rekenregels, gecombineerd met een wereldwijde daling van de rente die kan worden verdiend”, aldus de PCN voorzitter. Linkels zegt wel te vinden dat Nederland een speciale verantwoordelijkheid draagt. “Ten eerste heeft Nederland de inwoners van de eilanden beloofd dat niemand er op achteruit zou gaan. Daarnaast heeft Nederland ervoor gekozen om het fonds op te richten op Antilliaanse grondslagen, maar vervolgens onder toezicht van De Nederlandse Bank (DNB) te stellen, die strengere rekenregels hanteert. “Daar is het gat in feite door ontstaan”, zegt de PCN bestuurder.

Deel dit artikel