Media

Jaaroverzicht 2016 deel 5 : mei

In de Eilandsraad is er een nieuwe coalitie die het Bestuurscollege zal vormen. De nieuwe coalitie wordt gevormd door de Movementu di Pueblo Boneriano (MPB), de eenmansfractie Bernabela en de eenmansfractie Raphaela.

Door Harald Linkels

Hoewel 30 april nog steeds geen officiële vrije dag is, blijkt de Dia di Rincon ook dit jaar weer een groot succes. Insel Air directeur Edward  Heerenveen haalt in de media fel uit naar Movementu di Pueblo Boneriano (MPB)-leider Elvis Tjin die hij omschrijft “niet goed wijs”. Tjin Asjoe haalde de toorn van Insel Air op zich door kritiek te uiten op de vele vertragingen en annuleringen van de carrier en door te stellen dat een boetebeleid in het geval van vertragingen op zijn plaats zou zijn. De MPB tekent ondertussen met de eenmansfracties Raphaela en Bernabela een intentieverklaring om te komen tot een nieuwe coalitie.

Curoil zegt, voor de zoveelste keer, dat zij er in geslaagd is vertragingen in de bezorging van gasflessen weg te werken ‘tot een minimum’. Het bestuur van de Scholengemeenschap Bonaire (SGB) laat weten tot een vaststellingsovereenkomst te zijn gekomen met voormalig interim-directeur Lydia Emerencia als het gaat om de beëindiging van haar inzet bij de school voor middelbaar onderwijs. Het bestuur zegt te betreuren dat Emerencia, door het handelen van het bestuur, mogelijkerwijs in een kwaad daglicht is geplaatst. De pressiegroep Nos Ke Boneiru Bek (NKBB), aangevoerd door James Finies, zegt elke maandag voor het gebouw van de Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN) te zullen manifesteren, totdat deze ‘respect toont’ voor de uitkomsten van het referendum over de staatkundige structuur. RCN bereikt een akkoord met de vakbonden over de arbeidsvoorwaarden voor ambtenaren.

Als nieuwe gedeputeerden van het Openbaar Lichaam Bonaie (OLB) treden aan Nina den Heyer en Joselito Statia namens de MPB en Rolanda Hellburg-Makaai als gedeputeerde namens de Fractie Raphaela. De fractie Bernabela krijgt geen ‘eigen’ gedeputeerde. Het water- en energiebedrijf Bonaire (WEB) krijgt in een enquête van consumentenorganisatie Unkobon een hoger rapportcijfer dan eerder het geval was. Bonaire International Airport (BIA) is deze week gastheer van de Island Airport Safety Committee (IASC), die zich bezighoudt met veiligheid en kwaliteit van luchthavens in de regio. Aan de conferentie doen vertegenwoordigers van verschillende landen mee. De Belastingdienst Caribisch Nederland (B/CN) kondigt aan in de komende maanden bezoeken af te gaan leggen bij bedrijven. De bezoeken hebben tot doel vast te stellen of de bedrijven hun verplichtingen op belastinggebied nakomen.

Het bestuur van de Tourism Corporation Bonaire (TCB) wordt onaangenaam verrast door het mogelijke vertrek van de recent aangestelde directeur Maurice Adriaens. Het Curaçao Tourism Development Bureau (CTDB) blijkt Adriaens ook een baan als directeur aan te bieden. De vereniging van vakbonden op Bonaire, Usibo, zegt geen partij te zijn in het meningsverschil tussen de NKBB van James Finies en de RCN. De Usibo zegt dat leden van vakbonden die meedoen met de wekelijkse manifestaties voor de RCN dat doen op persoonlijke titel. De nieuwe coalitie in de Eilandsraad draagt het BC middels een motie op zo snel mogelijk middelen op de begroting vrij te maken voor onderhoud aan het wegennet. Het ticketkantoor van Tiara Air op de Flamingo luchthaven staat er verlaten bij nu ook de naamborden van Tiara zijn verwijderd. Hoewel Tiara volgens vertegenwoordiger Jacinto Cicilia nog steeds werkt aan een terugkeer naar Bonaire, lijken de voortekenen steeds minder gunstig. Dit terwijl steeds meer passagiers uitkijken naar een terugkeer van de Arubaanse maatschappij op de route naar het zustereiland na het stopzetten van de directe vluchten van Insel Air naar Aruba. Oppositiepartijen Partido Democratico Bonariano (PDB) en de Union Patriotico Bonairiano (UPB) willen graag van het BC weten hoe deze denkt de investering in de infrastructuur gaan betalen. Volgens de voormalige coalitiepartners is er helemaal geen geld voor de benodigde investeringen in het wegennet.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo