Welzijn & Zorg

Het Zika virus is nog niet op Bonaire

Naast Dengue en Chikungunya is er nu een ander virus dat verspreid wordt door de Aedes Aegypti mug. Het virus is al lang bekend in Afrika en Indonesië. In mei 2015 werd de verspreiding voor het eerst vastgesteld in Brazilië. Op Bonaire en op de buureilanden is voor zover bekend het virus nog niet aanwezig.

Zika wordt overgedragen door dezelfde mug als bij Dengue en Chikungunya. Dengue is al langere tijd aanwezig in het Caribisch gebied. In het najaar 2013 werd voor het eerst het Chikungunyavirus vastgesteld in de Caribische regio. Op Bonaire werd tot nu toe bij ongeveer 600 mensen het virus Chikungunya vastgesteld. De meeste gevallen werden geconstateerd in de eerste maanden van 2015. Personen die Chikungunya hebben gehad zijn immuun voor besmetting in de toekomst.

Muggen

De maatregelen die genomen moeten worden om te voorkomen dat het Zika virus zich verspreidt, zijn dezelfde maatregelen als voor Dengue en Chikungunya. Zowel het Zika-, het Chikungunya- als het Denguevirus wordt overgebracht door de mug Aedes aegypti. Deze muggen steken overdag met name in de vroege ochtenduren en de late middag.

Het Zikavirus: de ziekte

Lang niet altijd leidt een besmetting met Zika virus tot ziekteverschijnselen. De verschijnselen lijken op die van Chikungunya, met koorts en rode vlekken en gewrichtspijn. Meestal zijn de symptomen vrij mild. De klachten duren meestal niet langer dan een paar dagen. Tot nu toe zijn geen complicaties bekend en zijn er geen mensen overleden door dit virus.

Behandeling

Het is van belang om zeker te weten dat het niet om Dengue gaat. Daarom is het verstandig om de huisarts te bezoeken bij plotselinge koorts, zeker als die gepaard gaat met gewrichtspijn en/ of rode vlekken. Er is geen specifieke behandeling of vaccinatie voor Zika virus. Bestrijding van koorts en pijn zijn het belangrijkste. Uw huisarts adviseert u daarbij.

Preventie: voorkom muggen

U kunt zichzelf beschermen tegen deze ziekten door te voorkomen dat u wordt gestoken door deze mug. Wanneer u koorts heeft, dient u zich extra goed te beschermen tegen muggenbeten, om te voorkomen dat u de ziekte via een mug overdraagt naar een ander. Slaap (ook) overdag onder een muggennet, gebruik een effectieve antimuggen spray, draag een bloes met lange mouwen, lange broek en gesloten schoenen en zorg ervoor dat uw huis vrij is van muggen.

Rocargo

Verwijder broedplaatsen van muggen

De meest effectieve preventie van de ziekte van Zika, Chikungunya en Dengue is het voorkomen van broedplaatsen van deze muggen. Een mug heeft niet veel water nodig en kan al broeden in een voorwerp ter grootte van een dopje van een frisdrank fles.

De Afdeling Publieke Gezondheidszorg (GGD Bonaire) adviseert u daarom om minimaal één keer per week uw huis en uw tuin te inspecteren op mogelijke broedplaatsen van muggen en deze broedplaatsen te verwijderen. Tonnen en drums die worden gebruikt om water op te vangen, dienen goed te worden afgesloten met bijvoorbeeld muggengaas of doek. Voorwerpen zoals autobanden, etensbakjes en emmers waar water in kan blijven staan, dienen te worden weggegooid of geleegd en op een droge plaats te worden bewaard.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Afdeling Publieke Gezondheidszorg op telefoonnummer 717-8839.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo