Nieuws uit Nederland

Kenville Kleinmoedig: De enige Caribisch-Nederlandse kandidaat voor het Europees Parlement

Door Caribisch Netwerk | Kim Hendriksen

De Europese Parlementsverkiezingen worden vandaag gehouden en Kenville Kleinmoedig, geboren en getogen op Curaçao, is de enige Caribisch-Nederlandse kandidaat die meedoet aan deze verkiezingen. Met zijn boodschap ‘Europa is er ook voor ons’ probeert hij de belangen van Caribisch Nederland naar voren te brengen in zowel Den Haag als Brussel. Op donderdag 6 juni kan er gestemd worden, en Kleinmoedig hoopt op voorkeurstemmen.

Kleinmoedig raakte politiek actief tijdens zijn studententijd in Rotterdam. Zijn betrokkenheid begon met een persoonlijke ervaring op Curaçao. Toen hij elf jaar oud was, zag hij steeds een vrouw in Punda zitten als hij naar de kapper ging. Het bleek dat de vrouw haar partner en kinderen had verloren in een auto-ongeluk.

Haar situatie raakte hem diep, en hij schreef een brief aan de overheid om hulp voor haar te vragen. Kort daarna kreeg ze via een instantie hulp en kon ze haar leven weer opbouwen. “Dat was het moment dat ik me realiseerde dat de overheid echt een verschil kan maken”, zegt Kleinmoedig.

Deze ervaring vormde de basis voor zijn politieke ambitie. Tijdens zijn studie in Rotterdam zette hij zich actief in voor studentenbelangen en werd hij voorzitter van de medezeggenschapsraad van de Hogeschool Rotterdam.

“Tijdens mijn studie heb ik geleerd dat betrokkenheid en vertegenwoordiging essentieel zijn”, legt hij uit. Zijn politieke carrière kreeg verder vorm toen hij campagneleider werd voor GroenLinks in Rotterdam, waar hij deelnam aan verschillende verkiezingen, waaronder de Tweede Kamer, Provinciale Staten, en gemeenteraadsverkiezingen.

Europese politiek
Zijn interesse in Europese politiek werd verder aangewakkerd door zijn masterstudie in European Governance. “Ik realiseerde me dat de beslissingen die in Brussel worden genomen, een directe impact hebben op onze eilanden”, zegt Kleinmoedig.

Deze overtuiging, gecombineerd met zijn ervaring en passie voor vertegenwoordiging, leidde ertoe dat hij besloot zich kandidaat te stellen voor het Europees Parlement. “Onze stem moet gehoord worden op het hoogste niveau”, benadrukt hij.

Volgens Kleinmoedig profiteren de Caribische eilanden op verschillende manieren van de EU, maar de bewoners realiseren zich niet altijd hoeveel invloed de EU heeft op hun dagelijks leven. “We profiteren van infrastructuurprojecten en zonne-energieprogramma. Bovendien kregen we vaccins dankzij EU-ondersteuning”, benadrukt hij.

Bezoek aan Bonaire
Kleinmoedig is momenteel op verkiezingscampagne en bezocht onlangs Bonaire. “Het was een leerzame ervaring”, vertelt hij. “Ik sprak met diverse organisaties en merkte dat er veel werk wordt verricht door vrijwilligers. De gesprekken hebben mijn overtuiging versterkt dat de EU een grotere rol kan spelen in het ondersteunen van deze gemeenschappen.”

Hij sprak onder andere met STINAPA, de natuurbehoudsorganisatie van Bonaire, en Jong Bonaire, een jeugdorganisatie die activiteiten en begeleiding biedt aan jongeren op het eiland. “De jeugd is de toekomst en Jong Bonaire geeft die toekomst vorm”, voegt hij toe.

Bewustzijn over de Invloed van de EU
Kleinmoedig benadrukt het belang van het vergroten van het bewustzijn over de invloed van de EU onder de inwoners van Caribisch Nederland. “Ik wil uitleg geven in hun eigen taal, zodat de informatie toegankelijker wordt. Het is belangrijk dat de mensen begrijpen wat de EU voor hen kan betekenen”, zegt hij.

Hij merkt op dat veel inwoners van de eilanden niet beseffen dat zij ook bijdragen aan de EU en recht hebben op de voordelen ervan. “Het is alsof je lid bent van een organisatie, elke maand contributie betaalt, maar wanneer er een sociale dienst voor de leden is, mag je niet meedoen”, legt hij uit.

Eilanden vaak vergeten
Kleinmoedig wil ervoor zorgen dat er meer aandacht komt voor de eilanden en dat ze meer betrokken worden bij Europese besluitvorming. “We zijn ook Europeanen en verdienen dezelfde aandacht en voordelen als andere regio”, benadrukt hij. Hij wijst erop dat de eilanden vaak worden vergeten, zowel door de Nederlandse als de Europese politiek.

“Er is bijna geen aandacht voor de eilanden. We moeten ervoor zorgen dat we betrokken worden bij de besluitvorming”, zegt hij.

Steminformatie
Voor de inwoners van Curaçao en Aruba die zich hebben geregistreerd, kan gestemd worden bij de Vertegenwoordiging van Nederland. De inwoners van de BES-eilanden kunnen stemmen bij de lokale stembureaus.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo