Natuur

Kibrahacha in bloei na regenperiode

De Kibrahacha bloeit. Foto in Lasana door Peter Montanus

KRALENDIJK – De Kibrahacha staat weer in bloeit op Bonaire, een betoverend fenomeen dat optreedt na een periode van regenval. De boom, bekend om zijn grote, stralend gele bloemen, wordt door de Bonairianen gezien als een teken van geluk. De bloei duurt echter maar enkele dagen.

De Kibrahacha is een inheemse boom op Bonaire en kan tot tien meter hoog worden. Hij gedijt goed op zowel kalkgrond als diabaas en heeft vooral veel zonlicht nodig. Het is normaal dat de Kibrahacha aan het begin van het droge seizoen zijn bladeren verliest.

Naast zijn esthetische waarde is het hout van de Kibrahacha bijzonder sterk, wat ook zijn naam verklaart: “Kibra” betekent breken en “hacha” betekent bijl. Het planten van inheemse bomen zoals de Kibrahacha draagt bij aan een gezond ecosysteem en biodiversiteit op Bonaire.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo