Onderwijs

Caribische Student krijgt eerste BSN 

WILLEMSTAD – Afgelopen vrijdag is een belangrijke stap gezet voor Caribische studenten die in Nederland willen gaan studeren. Voortaan kunnen zij al voor vertrek hun Burger Service Nummer (BSN) ontvangen. Dit vergemakkelijkt de overgang en helpt hen sneller te integreren als student in Nederland. 

Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft gisterochtend, samen met de premier en verschillende ministers van Curaçao, symbolisch het eerste BSN uitgereikt.

Rocargo

De gelukkige ontvanger is Sibella Mendez (17), een student van het Radulphus College, die geneeskunde wil gaan studeren aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. De ceremonie vond plaats bij de Universiteit van Curaçao (UoC).

Studiefinanciering

De mogelijkheid om een BSN-nummer te krijgen bestaat sinds 1 april. Dat gebeurt op het moment dat ze studiefinanciering aanvragen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs , DUO. 

Tot voorheen konden Caribische studenten pas een BSN aanvragen na aankomst in Nederland en inschrijving bij een gemeente. Dit maakte het moeilijk om vooraf zaken te regelen. De DUO heeft, in samenwerking met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, en de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens, dit proces nu versoepeld.

Bij aanvraag van studiefinanciering worden de gegevens van de student direct doorgegeven aan de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens, die vervolgens het BSN uitgeeft en de student informeert per brief. Gezien de lange postduur naar het Caribisch gebied, biedt DUO de mogelijkheid om het BSN ook telefonisch op te vragen. Na aankomst in Nederland blijft de verplichting bestaan voor studenten om zich binnen vijf dagen bij hun gemeente in te schrijven.

Met het BSN kunnen studenten onder meer een DigiD aanvragen, noodzakelijk voor toegang tot diensten van de Nederlandse overheid, zoals Mijn DUO. Hiermee kunnen zij hun studiefinanciering beheren, wijzigingen doorgeven en persoonlijke berichten ontvangen. Ook is het mogelijk om voorafgaand aan de verhuizing een afspraak te maken voor inschrijving bij de gemeente.

Deel dit artikel

RocargoRocargo

Rocargo