Nieuws van Bonaire

Drugstransport onder vuur

Oranjestad – De Koninklijke Marine heeft ten noorden van Aruba een drugstransport onder vuur genomen. De go-fast met vermoedelijk 1.200 kilo cocaïne aan boord vloog in brand en zonk. De opvarenden werden door de marine aan boord genomen. Het voorval heeft zich enkele weken geleden voorgedaan, maar is nu pas via de Facebookpagina van Defensie Caribisch Gebied naar buiten gekomen:

 Marineschip en Kustwacht onderscheppen mogelijk drugstransport

Na de ceremoniële binnenkomst van Zr.Ms. Friesland op Aruba, afgelopen september, kreeg het Marine Hoofdkwartier Carib op Curacao het bericht over een mogelijke drugstransport ten noorden van Aruba. Tijdens een patrouillevlucht heeft een DASH-8 vliegtuig van de Kustwacht CARIB een snelle motorboot (go-fast) gedetecteerd. Dit type vaartuig wordt vaak gebruikt om te smokkelen.

In opdracht van het Marine Hoofdkwartier Carib (MHKC) is de bemanning van Zr.Ms. Friesland teruggeroepen van de wal en is het schip vertrokken naar zee. Nog voor vertrek naar zee is de NH-90 helikopter gelanceerd om de go-fast op te sporen. Ongeveer 50 mijl ten noorden van Aruba detecteerde de helikopter de go-fast.

Stopsignalen en waarschuwingsschoten van de helikopter hadden helaas niet het gewenste effect op de bemanning van de go fast. De go fast ging er direct met hoge snelheid vandoor in oostelijke richting. De scherpschutter in de helikopter heeft vervolgens de buitenboordmotoren van de go-fast met gericht vuur uitgeschakeld.

Bij het laatste schot van de scherpschutter vatte een van de buitenboordmotoren vlam. Het vuur verspreidde zich snel over de gehele boot, waardoor de opvarenden overboord sprongen. Vanuit de DASH-8 vliegtuig is direct een reddingsvlot geworpen, zodat de opvarenden zichzelf snel veilig kon stellen.

Ondertussen was Zr.Ms. Friesland onderweg naar de go-fast. Met de FRISC, één van de snelle onderscheppingsboten van Zr.Ms. Friesland, is direct geprobeerd het vuur te blussen. Dit was door de heftige vlammenzee helaas niet mogelijk. Vervolgens heeft de Friesland met haar waterkanon een succesvolle bluspoging ondernomen. De go-fast is echter na het blussen afgezonken.

Overste Nicole Kuipers, Commandant van Zr.Ms. Friesland, is trots op de inzet en flexibiliteit van haar bemanning. Ze geeft aan dat de inzet van haar personeel cruciaal was om deze actie succesvol uit te voeren. “We hadden zeer beperkt de tijd om de achtervolging op de go fast in te zetten. Met maximale inzet hebben we het voor elkaar gekregen om zo snel als mogelijk de haven te verlaten om deze onderschepping te kunnen doen.”

Met deze actie staat de teller voor Zr.Ms. Friesland inmiddels op drie succesvolle drugsonderscheppingen. Het Oceangoing Patrol Vessel van de Koninklijke Marine is tot eind november in het Caribisch gebied actief zijn als Stationsschip. De 91 man sterke bemanning staat tot die tijd klaar voor kustwachttaken, counterdrugsoperaties en humanitaire hulpverlening.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo