Kunst, Cultuur en muziek

Het Bonaire Museum is heropend voor publiek

museum bonaire

KRALENDIJK — Op de Internationale Museumdag, woensdag 18 mei, opende het Museo Boneiru opnieuw zijn deuren. Het museum is wegens verhuizing drie jaar gesloten geweest.

Timoteo Silberie aarzelt niet. Gevraagd naar zijn favoriete object in het museum, loopt hij er met grote stappen naar toe. “Dit”, zegt hij, wijzend op een skelet in een glazen vitrine. “Hier ben ik trots op. Dat dit indianenskelet van meer dan 750 jaar oud hier ligt. Vanmorgen stond ik hier met een groep schoolkinderen. Dat vind ik bijzonder, dat ze zó dicht bij hun eigen geschiedenis staan.”

Silberie is interim-directeur van de afdeling kunst, cultuur en literatuur (SKAL), die ook het beheer over het Museo Boneiru heeft. Het museum was aanvankelijk gehuisvest achter de kerk in Playa. Ruim drie jaar geleden ging het dicht. De collectie werd opgeslagen in containers. Gisteravond werd het museum feestelijk heropend in het oude slavenhospitaal aan de waterkant. Dat werd grondig gerenoveerd – een van de redenen dat het museum zo lang gesloten was – en herbergt nu een collectie artefacten uit de geschiedenis van het eiland.

Een belangrijk deel van de collectie werd bijeengebracht door Frans Booi. Ook hij was woensdag bij de opening aanwezig. Als eregast.

Tussen de andere bezoekers loopt hij rond door intieme ruimtes van het museum. Hij staat stil bij een vitrine met het model van een boot: “Dit soort schepen werd gebruikt voor de export van mest”, vertelt hij enthousiast. “Bonaire kende een grote traditie van botenbouwers. Er is bijna geen Bonairiaanse familie die geen banden heeft met de zee.”

De ruimtes tonen maskers van de Maskarada, scherven, huishoudelijke artikelen, een groot Christusbeeld. “Dit beeld stond bij mijn moeder thuis”, vertelt Booi. “Zij restaureerde heiligenbeelden in de kerk.”

Het had niet veel gescheeld of de scherven, stenen bijlen en skeletten waren verloren gegaan. De collectie lag aanvankelijk opgeslagen in Fort Oranje. Booi: “Op een dag belde de gezaghebber me op. Hij zei: ‘We willen het Fort leeg hebben’. Ze stonden op het punt alles naar de landfill te brengen. Toen ontstond het idee voor een museum.”

In het nieuwe onderkomen van Museo Boneiru is een zaal naar hem genoemd. “Ik loop hier geëmotioneerd rond”, zegt hij, als zijn oog valt op bewegende beelden van de fraters. “Ik ben blij dat het weer open is.”

Ook Silberie had niet verwacht dat het museum zo lang gesloten zou zijn. “We dachten hooguit een paar maanden. De voorwerpen zijn lang opgeslagen geweest”, geeft hij toe. “Gelukkig zijn ze niet aangetast. Overigens is wat je hier ziet maar een klein deel van de collectie. We zijn van plan om zo om de anderhalf jaar een nieuwe tentoonstelling in te richten.”

Bij de voorwerpen wordt geen nadere uitleg gegeven. Silberie: “Dat is een bewuste keus. We willen geen headphones of grote informatieborden, we kiezen voor een meer persoonlijke benadering. Het museum is van plan om gidsen op te leiden die rondleidingen kunnen geven. En de patio, en het nieuwe podium – de ‘batrei’ – bieden bijvoorbeeld de mogelijkheid voor folkloristische muziekoptredens.”

Het Museo Boneiru is geopend van maandag tot en met vrijdag, van 9.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur. De entree is gratis.

Bron en foto : Amigoe door Janita Monna

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo