Nieuws van Bonaire

Dinsdag eerste boot met fruit uit Venezuela

KRALENDIJK – Op dinsdag 18 juli wordt het eerste fruitbarkje uit Puerto Cabello, Venezuela verwacht. De goederen aan boord zijn niet bedoeld voor de directe verkoop in de haven, maar voor lokale bedrijven die over de juiste vergunningen beschikken.

Volgens het OLB is er geen verandering vergeleken met de situatie van voor de sluiting van de grenzen met Venezuela.

‘De havens van Tucacas en Puerto Cabello die Bonaire altijd bedienden, kampten met enkele uitdagingen,’ aldus Jolinda Craane, de gedeputeerde die belast is met economische aangelegenheden. ‘Nu zijn ze met de voorbereidingen bezig om het zeeverkeer tussen Venezuela en Bonaire weer op te pakken.’

In de afgelopen maanden hebben het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB), het ministerie van Buitenlandse Zaken, het Havenkantoor, de Kwartiermaker Economie, de Douane en lokale agentschappen gezamenlijk voorbereidingen getroffen. Ze hebben samengewerkt met de Venezolaanse autoriteiten om de maritieme handel weer mogelijk te maken. Gezien de ervaringen op Curaçao en Aruba, kunnen we verwachten dat de prijzen van producten op Bonaire ook zullen dalen, aldus Craane.

Al enige tijd kijkt Bonaire reikhalzend uit naar de komst van de boten uit Venezuela, beladen met verse groenten, fruit en bouwmaterialen. In 2019 sloot Venezuela de zeegrenzen met Bonaire, maar sinds 3 april 2023 zijn deze weer geopend.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo