Advertentie

Nos Zjilea “Laat het vuur van San Juan en San Pedro jouw ziel zuiveren”

De San Juan- en San Pedro-feesten worden gevierd op respectievelijk 24 en 29 juni. Op deze data ontvangt iedereen die Juan of Pedro heet, of namen heeft die hiervan zijn afgeleid, zoals Juanita, Johana, Wancho, John, Pedro, Peter of Petra, thuis bezoek. Er is altijd iemand die vooruit loopt om de eigenaar van het huis te informeren dat de groep muzikanten onderweg is. De muzikanten, die gebruik maken van snaarinstrumenten zoals de cuatro of gitaar, leiden de groep. Bij aankomst biedt de eigenaar van het huis hen brood, zoetigheden, koffie en rum aan. Tot slot is er het springen over het vuur, dat plaatsvindt voor de zuivering van de ziel.

Zaterdag 29 juni zal de volgende editie van het culturele evenement ‘Nos Zjilea’ plaatsvinden bij Cultuurpark Mangazina di Rei met als thema “Laat het vuur van San Juan en San Pedro jouw ziel zuiveren”.

We beginnen om 10 uur ’s ochtends met de podcast ‘Butishi’, waar we verschillende onderwerpen bespreken die verband houden met deze Nos Zjilea. De podcast wordt ook uitgezonden via Facebook, YouTube, Radio Voz di Boneiru 94.7 FM en MiTV Telbo Kanaal 74 VdB TV.

De traditie van het vieren van San Juan en San Pedro bestaat al decennialang. Iemand die nauw betrokken is bij deze traditie is de heer Freddy St Jago. Freddy zal uitleggen wat huiseigenaren voorbereiden voor deze vieringen en hoe de serenades verlopen. De heer Wesley “Wewe” Sintjago zal uitleggen wat deze traditie betekent voor ons culturele erfgoed en waarom deze behouden moet blijven. Hij zal ook praten over de betekenis van verschillende liederen die we tijdens dit seizoen horen, zoals “Buchi Marti,” “Madua Ban Kas,” “Dina Baro,” en vele anderen. Kom luisteren naar de mooie verhalen achter deze liederen.

Een van de mensen die elk jaar tijdens de Juan- en Pedro-periode bezoek ontvangt, is de heer Juan Nochi Coffie. Hij zal zijn ervaring delen van het springen over het vuur tijdens de viering bij hem thuis.

De Papiamentu taal is fascinerend mooi. Maar soms als je een woord in het Papiaments niet kent, gebruik je gewoon even een Engels of Nederlands woord. Om het puur spreken van Papiamentu meer te stimuleren, zal Mangazina di Rei samen met Akademia Papiamentu de Papiamentu Challenge genaamd “#retapapiamentu” herhalen. Doe mee en help ons, ons mooie Papiamentu te verheffen.

Mis de culturele markt niet met haar verse lokale producten, zoals natuurlijke sappen, kruidenthee, delicatessen en kunst. De keuken gaat om 10:00 open met een grote variatie aan soepen, diverse lokale Creoolse gerechten en een heerlijke grill. Dit alles in een gezellige sfeer met LIVE” optredens van de nieuwe band “Tio” en ook “Ritmiko Timon”. Ook het folkloristische danspaar “Duo Mirasol” zal aanwezig zijn om u mee te nemen in hun prachtige traditionele dansen.

Beleef ‘Nos Zjilea’, hét cultureel evenement van de maand, op zaterdag 29 juni van 10:00 tot 15:00 uur bij Cultuurpark Mangazina di Rei. Lokaler dan dit wordt het niet! De entree is gratis. Ga voor meer informatie naar de Facebook-fanpage van Mangazina Di Rei. www.facebook.com/mangazinadirei.

Deel dit artikel