Advertentie

Nos Zjilea“Djongoró”

Dankzij verschillende groepen en stichtingen zoals Kanta Orkidia, FuHiKuBo, Tutti Fruti, Fudeko en MOK, zijn oude typische Bonairiaanse liederen gered. In deze liederen zijn woorden en uitdrukkingen te vinden die minder bekend zijn, omdat deze afgeleid zijn van de Guene-taal of juist specifieke gebeurtenissen beschrijven die in het verleden hebben plaatsgevonden en niet iedereen kent. Dit leidt tot speculaties over hun betekenis. Wat is bijvoorbeeld de betekenis van het woord ‘djongoró’, de titel van één van deze liederen. Djongoró is een deur-oog waarin je de pin steekt om de deur van bijvoorbeeld een magazijn gesloten te houden om de inhoud ervan te beschermen. Even belangrijk is het om de ware betekenissen van bepaalde woorden en uitdrukkingen in onze liederen te bewaren en niet verloren te laten gaan.

Zaterdag 25 mei zal de volgende editie van het culturele evenement ‘Nos Zjilea’ plaatsvinden bij Cultuurpark Mangazina di Rei met de titel “Djongoró”.

Om 9 uur ’s ochtends beginnen we met de podcast ‘Butishi’, een initiatief van de jongeren en leiders van het educatieve programma van Mangazina di Rei, Talento Kultural. In dit programma wordt uitgelegd wat je allemaal kunt leren en doen in het Talento Kultural-programma. Er zullen ook gesprekken plaatsvinden met gasten over verschillende onderwerpen met betrekking tot ons culturele erfgoed. De podcast wordt ook uitgezonden via Facebook, YouTube, radio Voz di Boneiru 94.7 FM en op MiTV Telbo Kanaal 74 VdB TV. Degene die de vraag van de dag correct beantwoordt over ons culturele erfgoed, wint een prijs.

Door verschillende film- en theaterprojecten met betrekking tot de geschiedenis van slavernij en cultureel erfgoed is Sendion Balentin, een jonge filmproducent, erg geïnteresseerd geraakt in de reeds genoemde Bonairiaanse liederen van vroeger. “Deze liederen zijn heel speciaal en moeten bewaard blijven” aldus Sendion. Hij merkt dat er discussie is over de betekenis van bepaalde woorden en uitdrukkingen die in deze liederen worden gebruikt en vindt het jammer dat de ware betekenissen verloren lijken te gaan. Als jongere is hij erg geïnteresseerd in de oorsprong van deze liederen en wil hij in contact komen met meer senioren en jongeren die willen helpen om de cultuur van Bonaire te dragen, zodat de unieke Bonairiaanse manier van leven nog lang behouden kan blijven.

De groep Kanta Orkidia heeft verschillende oude liederen weten te redden en over de betekenis van verschillende woorden en uitdrukkingen zal Jufr. Mamita St Jago uitleg geven. Dhr. Wesley “Wèwè” Sintjago zal liedjes delen die tegenwoordig niet meer zoveel te horen zijn. Samen doen ze veel moeite om ervoor te zorgen dat deze liederen niet verloren gaan, zodat ook toekomstige generaties  de rijkdom van ons culturele erfgoed kunnen ervaren.

Tijdens deze editie van Nos Zjilea zal Ace Foundation de kindermuziekweek openen. Voor deze gelegenheid zullen de jongeren van de ACE Club het publiek vermaken met één van hun nieuwe hits, “Mingo, de Flamingo”, van het album getiteld “Mi Kultura ta Uniko”.

Mis de culturele markt niet met haar verse lokale producten, zoals natuurlijke sappen, kruidenthee, delicatessen en kunst. De keuken gaat om 10:00 open met een grote variatie aan soepen, diverse lokale Creoolse gerechten en een heerlijke grill. Dit alles in een gezellige sfeer met “LIVE” optredens van “Giovanny Mercera & edsel Pieternella”, “ACE Club” en de lokale band “Grupo Watapana”. Ook het folkloristische danspaar “Duo Mirasol” zal aanwezig zijn om u mee te nemen in hun prachtige traditionele dansen.

Beleef ‘Nos Zjilea’, hét cultureel evenement van de maand, op zaterdag 25 mei van 10:00 tot 15:00 uur bij Cultureel Park Mangazina di Rei. Lokaler dan dit wordt het niet! De entree is gratis. Ga voor meer informatie naar de Facebookpagina van Mangazina Di Rei.

Deel dit artikel