Natuur

Probleem sargassum op Bonaire lijkt onder controle

KRALENDIJK – De grote hoeveelheden sargassum die de laatste tijd op Bonaire aan spoelt lijkt onder controle te zijn. Zowel bij Lagun, bij Foodies en bij Sorobon wordt het zeewier weggehaald.

,,Bij Sorobon hebben we alles onder controle. Bij Lagun ligt er veel sargassum, maar dat halen we ook weg. Het sargassum kan blijven aanspoelen tot eind juni/begin juli”, aldus een woordvoerder van Stinapa.

Gevaar voor onderwaterwereld

Sargassum komt uit de zogenaamde Sargasso zee uit de Noord-Atlantische oceaan. Grote hoeveelheden spoelen de laatste jaren aan op Bonaire. Het zeewier kan erg stinken. Nog erger, het is schadelijk voor de onderwaterwereld. Schildpadden kunnen te weinig lucht krijgen en eraan overlijden. Ook is het zeewier slecht voor koraalriffen. Deze kunnen doordat het zeewier rot, zuurstof uit het water halen en koraal laten verstikken.

Met sargassum booms probeert Stinapa het zeewier naar één plek te krijgen. Vanuit daar halen zij het met een kraan uit het water. Het zeewier wordt verwijderd en naar een andere plek gebracht. Voorlopig heeft Stinapa geen vrijwilligers nodig.

Rocargo
Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo