Advertentie

 De Bonairiaanse ezel is deel van ons erfgoed geworden

Ezels leven al honderden jaren op Bonaire. De dieren werden oorspronkelijk in de 16e eeuw door de Spanjaarden overgebracht en waren vooral nuttig op de zoutvlakten gedurende de periode van de slavernij omdat ze sterk waren en een geweldig geheugen hadden. Na een paar tochten op en neer langs dezelfde route, kon je erop rekenen dat ze hun lading zout zouden afleveren en zouden terugkeren voor een nieuwe. Ook zijn ze door de mensen op Bonaire als lastdier gebruikt voor werkzaamheden in de knoek en voor het ophalen van water. Toen het moderne transport eenmaal zijn intrede deed, werden ze losgelaten in het wild. De Bonairiaanse ezels zijn van het ras ‘Nubische Wild Ass’ (Equus asinus africanus) en maken tegenwoordig deel uit van het unieke Bonairiaanse erfgoed.

Aanstaande zaterdag 30 maart is er de volgende editie van het culturele evenement ‘Nos Zjilea’ in het Cultureel Park Mangazina di Rei met als thema “De Bonairiaanse Nubische Ezels”. Om 9 uur ’s ochtends starten we met de podcast ‘Butishi’, een initiatief van de jongeren en leiders van het educatieve programma van Mangazina di Rei, Talento Kultural. In dit programma leggen we uit wat je kunt leren en doen in het educatieve programa Talento Kultural. We zullen ook met gasten praten over verschillende onderwerpen op het gebied van cultureel erfgoed. De podcast wordt ook uitgezonden via Facebook, YouTube, Radio Voz di Boneiru 94.7 FM en op MiTV Telbo Channel 74 VdB TV.

Tio “Boei” Frans heeft veel over de verzorging van ezels geleerd van zijn vader en grootvader. Hij zal met ons delen wat de “Bonairiaanse Ezel” uniek maakt en wat ze in het wild nodig hebben om te overleven. De heer George “Kultura” Thode zal op zijn beurt ons komen vertellen hoe belangrijk de ezel is voor onze natuur en hoe ze al eeuwen hieraan bijgedragen. Ook de Bonaire Donkeys Protection League Foundation zal met ons delen hoe we ervoor kunnen zorgen dat de ezel geen overlast veroorzaakt en genoeg ruimte kan krijgen om te leven en bij te dragen aan de toerisme op het eiland. 

Het boek met de titel “Papiamentu Pika”, uitgegeven door Akademia Papiamentu, heeft veel aandacht gekregen omdat er ‘slechte woorden’, informele, vulgaire of onfatsoenlijke woorden in staan die we als niet gepast classificeren maar die niettemin deel uitmaken van onze taal. Kom even genieten van onze pittige taal. Als publiek kan je meedoen als er stukjes uit het boek voorgelezen worden.. 

De Papiamentu taal is fascinerend mooi. Maar soms als je een woord in de taal niet kent, gebruik je gewoon even een Engels of Nederlands woord. Om het puur spreken van Papiamentu meer te stimuleren, zal Mangazina di Rei samen met Akademia Papiamentu nog een keer de Papiamentu Challenge genaamd “#retapapiamentu” nog een keer houden. Degene die over een bepaald onderwerp kan praten zonder woorden uit een andere taal te gebruiken, zal het boek met de titel “Papiamentu Pika” winnen.

Mis de culturele markt niet met haar verse lokale producten, zoals natuurlijke sappen, kruidenthee, delicatessen en kunst. De keuken gaat om 10:00 open met een grote variatie aan soepen, diverse lokale Creoolse gerechten en een heerlijke grill. Dit alles in een gezellige sfeer met “LIVE” optredens van de lokale bands “Farleys Entertainment” en “Grupo Tutti Frutti”. 

Beleef ‘Nos Zjilea’, hét cultureel evenement van de maand, op zaterdag 30 maart van 10:00 tot 15:00 uur bij Cultureel Park Mangazina di Rei. Deze maand al 10 jaar. Lokaler dan dit wordt het niet! Ga voor meer informatie naar de Facebook-fanpage van Mangazina Di Rei. www.facebook.com/mangazinadirei. De entree is gratis. 

Deel dit artikel