Algemeen

Ook Follow the Money doet onderzoek naar eigenaren achter schip olievervuiling Bonaire

Opruimwerkzaamheden bij Lagoen. Foto: Stinapa Bonaire

Onderzoeksjournalisten Lukas Kotkamp en Daniël van Kessel van nieuwsorganisatie Follow the Money zijn al enkele weken druk bezig om de bedrijven en personen te achterhalen, die verantwoordelijk zijn voor de bij Tobago gekapseisde trekschuit met tienduizenden vaten olie aan boord.

Documenten suggereren een ingewikkelde geschiedenis van eigendom met betrokkenheid van Star Goods Petroleum en diverse Dominicaanse ondernemers. De eigenaren lijken, gelet op een spoort van onder meer bedrijven, trustkantoren en stromannen, hun best te doen niet geïdentificeerd te worden.  

Onder meer Bonaire, maar ook Trinidad & Tobago willen dat de eigenaren verantwoordelijk worden gehouden voor de veroorzaakte schade aan de natuur van de eilanden. Het vinden van de eigenaar om deze aansprakelijk te kunnen stellen, wordt volgens experts een uitdaging. 

De twee journalisten concluderen in hun artikel dat het, ondanks internationale verdragen, onzeker blijft of er ooit compensatie komt voor de geleden milieuschade. Het volledige artikel kan hier worden gelezen: https://www.ftm.nl/artikelen/olieramp-trinidad-bereikt-bonaire

Deel dit artikel