Politiek & Bestuur

Eilandsraad Bonaire bespreekt wensenpakket met Nederland

KRALENDIJK – De Eilandsraad van Bonaire heeft na maanden van interne discussies en overleg met andere eilanden en Nederland een document opgesteld genaamd “Het Standpunt van Bonaire”, waarmee het naar Nederland reist om te pleiten voor betere wet- en regelgeving voor Bonaire. 

De besprekingen vinden plaats in het kader van de herziening van de Wet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba (WOLBES) en de Wet financiën openbare lichamen BES (FINBES). Het document bevat dertien goed onderbouwde voorstellen, gericht op het verbeteren van het welzijn van de burgers en de democratische controle van het bestuur. 

Rocargo

Hierbij staan vier principes centraal: het handhaven van de geldende rechtsorde, autonomie en zelfbeschikking, een nieuwe governance structuur, en differentiatie. 

De voorstellen omvatten onder andere een nieuwe methode voor het berekenen van de zogenaamde ‘vrije uitkering’, het wijzigen van de naam van Bonaire naar “Boneiru/Bonaire” en het erkennen van Papiamentu als bestuurstaal. Verder wordt voorgesteld om een permanente vertegenwoordiger in Den Haag aan te stellen en een nieuw zelfstandig bestuursorgaan op te richten voor beter bestuurlijk en financieel toezicht. 

Vertrouwen

Ondanks de verwachte uitdagingen kijken de leden van de Eilandsraad van Bonaire met vertrouwen uit naar de besprekingen in Nederland.

Deel dit artikel