Nieuws van Bonaire

Reef Renewal Foundation Bonaire vergroot capaciteit van koraalkwekerijen

Reef Renewal Foundation Bonaire vergroot capaciteit van koraalkwekerijen. Foto: Lorenzo Mittiga

KRALENDIJK – Reef Renewal Foundation Bonaire (RRFB) kondigt aan dat ze hun netwerk van koraalkwekerijen en restauratiesites rond Bonaire en Klein Bonaire uitbreiden. Deze uitbreiding komt voort uit financiering van het Nederlandse Ministerie en de gemeente Bonaire, waarmee natuur- en milieuprojecten worden ondersteund.

Na het succesvol piloten van een nieuw kwekerijontwerp in 2023, heeft RRFB verschillende nieuwe kwekerijen langs de westkust opgezet. Deze uitbreiding heeft al geleid tot een verhoging van de koraalkwekerij capaciteit van meer dan 20% in de eerste maanden van het project.

Duikers zwemmen met het touw waaraan stukjes koraal zijn bevestigd.
Duikers zwemmen met het touw waaraan stukjes koraal zijn bevestigd. Foto: Lorenzo Mittiga

De gebruikte koralen zijn afkomstig van genetische stammen die veerkracht hebben getoond tegen ziekten zoals stony coral tissue loss disease (SCTLD) en recente koraalverblekingen. Het opzetten van koraalkwekerijen maakt deel uit van RRFB’s bredere strategie om de genetische diversiteit van de koraalpopulaties van Bonaire te vergroten en zo het rif te versterken.

LEES OOK:
Renewal Bonaire ontvangt financiering voor koraal restoratie

Francesca Virdis, de directeur van RRFB, benadrukt het belang van de uitbreiding: “Het proces van het uitbreiden van onze kwekerijen zal zowel vertakkende als niet-vertakkende koralen omvatten voor een totaal van tien soorten. We richten ons op het vermeerderen van soorten die bijzonder worden beïnvloed door SCTLD”.

Verticale touwen

Een opvallend aspect van de uitbreiding is de installatie van verticale touwen, een nieuw type koraalkwekerij dat minder vatbaar is voor algenovergroei en andere vormen van biovervuiling. Deze touwkwekerijen zijn al geïnstalleerd op verschillende locaties waaronder Oil Slick Leap, Lighthouse Point en Angel City.

De verticale touwen zijn nieuw bij de koraalkwekerijen.
De verticale touwen zijn nieuw bij de koraalkwekerijen. Foto: Lorenzo Mittiga

Naast de touwkwekerijen zijn er ook meerdere dienbladkwekerijen geïnstalleerd, die verschillende soorten steenkoraal bevatten die zijn aangetast door SCTLD. RRFB zet zich in voor selectieve verdeling en het behoud van genetische diversiteit om de veerkracht van Bonaire’s koraalriffen te verbeteren.

Deel dit artikel