Nieuws van Bonaire

Nieuw ontdekte garnalensoort Nederlandse Caraïben leidt tot ecologische inzichten

De Palaemonidae garnaal (Pontonia manningi) gefotografeerd op Curaçao. Foto: Charles Fransen

KRALENDIJK – Een recent rapport werpt licht op de diverse en ecologisch belangrijke rol van de Palaemonidae-garnaal in de Nederlandse Caraïben, waarbij 46 soorten worden onthuld en waarvan er 24 voor het eerst zijn geregistreerd op één of meer eilanden. 

De studie, die veldwerk onderzoek van het Naturalis Biodiversity Center en literatuur omvatte, ontdekte één nieuwe soort, waarbij de noodzaak van voortdurende verkenning werd benadrukt. Het onderzoek onthult 60 nieuwe gastheerassociaties en benadrukt de complexe relaties tussen garnalen en ongewervelde dieren in koraalriffen. 

Nu koraalriffen toenemende bedreigingen het hoofd bieden, wordt het documenteren van de diversiteit van Palaemonidae cruciaal, waarbij basisgegevens worden geleverd voor conserveringsinspanningen in de Nederlandse Caraïben.

Begrip

Volgens de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) draagt het onderzoek aanzienlijk bij aan het begrip van mariene biodiversiteit en onderstreept het de urgentie van voortdurende verkenning en behoud voor toekomstige generaties.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo