Advertentie

Nos Zjilea, Een ‘Tapá’ voor Je Buren |Advertentie

“Ga maar een ‘Tapá’ naar onze buren brengen, mijn kind. Zeg tegen hen: Mijn moeder heeft het gestuurd.”

Onze (groot)ouders kookten altijd meer dan dat ze nodig hadden, zodat ze ook met anderen konden delen. De ‘Tapá’ voor je buren maakte deel uit van het sociale leven en was een uiting van waardering en empathie. Dit is één van onze tradities die nog steeds in praktijk gebracht wordt. Het is wat ons als Bonairianen uniek maakt en is iets waar we trots op mogen zijn. Er zijn meer normen en waarden zoals deze die goed bewaard moeten blijven.

Aankomende zaterdag, 27 januari, zal de volgende editie van het culturele evenement ‘Nos Zjilea’ gehouden worden bij cultuurpark Mangazina di Rei met het thema “Een ‘Tapá’ voor Je Buren.” De heer Wesley “Wèwè” St Jago zal uitleggen hoe het slavernijverleden invloed heeft gehad op onze normen en waarden en welke rol deze in onze gemeenschap hebben. Deze presentatie, die om 10 uur ’s ochtends begint, wordt gelijktijdig uitgezonden op Facebook als de eerste podcast van de jongerengroep Talento Kultural onder de naam ‘Lag’e brota.’ Bij elke editie zal er een speciale gast zijn.

Ook de heer Maximo “Tio Chong” Theodora zal vertellen waarom we onze normen en waarden moeten koesteren. Tio Chong zelf is een goed voorbeeld van een gentleman die altijd opstaat als hij bezoek ontvangt, om de gasten de gelegenheid te geven eerst te zitten, waarna hij zelf ook gaat zitten.
Etiquette maakt ook deel uit van onze normen en waarden en iemand die daar veel van af weet is mevrouw Denise De Jongh – Rekwest. Mevrouw Denise zal ons vertellen wat de gepaste aandacht is die we aan senioren zouden moeten schenken en waar we op moeten letten als het gaat om “kerkkleding.”.

Het ‘Making Bonairean Heritage Together’ project heeft een vruchtbare samenwerking op gang gebracht tussen het Terramar Museum, de Universiteit Utrecht en lokale organisaties. Vertegenwoordigers van het Terramar Museum zullen meer vertellen over hoe ook jij bij dit project betrokken kan raken.

Mis de culturele markt niet met haar verse lokale producten, zoals natuurlijke sappen, kruidenthee, delicatessen en kunst. De keuken gaat om 10:00 open met een grote variatie aan soepen, diverse lokale Creoolse gerechten en een heerlijke grill.

Dit alles in een gezellige sfeer met “LIVE” optredens van de lokale bands “Kulturando” en “Kunuku Boys”. 

Beleef ‘Nos Zjilea’, hét cultureel evenement van de maand, op zaterdag 27 januari van 10:00 tot 15:00 bij Cultureel Park Mangazina di Rei. Lokaler dan dit wordt het niet! Ga voor meer informatie naar de Facebook-fanpage van Mangazina Di Rei.

De entree is gratis.

Deel dit artikel