Nieuws van Bonaire

Bonaire heritage brengt Universiteit Utrecht, Terramar Museum en andere partners samen

Een indruk van de activiteiten tijdens het bezoek van studenten van de Universiteit Utrecht. Foto: Terramar Museum

KRALENDIJK- Het ‘Making Bonairean Heritage Together’ project heeft een vruchtbare samenwerking op gang gebracht tussen de Universiteit Utrecht, het Terramar Museum en lokale organisaties. 

Het project hanteert een op de gemeenschap gebaseerde leerbenadering, waardoor studenten in samenwerking met diverse lokale organisaties zich hebben kunnen verdiepen in de lokale cultuur en de lokale geschiedenis. 

Tijdens hun week durende bezoek hadden studenten de gelegenheid om verschillende facetten van het Bonairiaanse erfgoed te verkennen, plaatsen zoals Mangazina di Rei, FuHiKuBo en Cocari te bezoeken, en ook belangrijke lokale plekken te bezoeken voor interactie met diverse groepen in de gemeenschap. De focus op gemeenschapsbetrokkenheid benadrukt het belang van het begrijpen van de perspectieven en ervaringen van de inwoners van Bonaire bij het behouden en vertegenwoordigen van hun erfgoed.

Voor de tweede fase van het project zocht het Terramar Museum samenwerking met het Bonaire Archaeological Institute voor twee verschillende informatieve archeologische rondleidingen per bus.

Als laatste werd er een News Café georganiseerd. Het evenement werd gepresenteerd door Gertjan Plets en Jay Haviser, die spraken over het belang van onderzoek in samenwerking met lokale organisaties. Het News Café werd live gestreamd, waardoor een breder publiek online kon deelnemen.

De studenten van de Universiteit Utrecht zullen hun onderzoek de komende maanden afronden. De resultaten van dit onderzoek zullen objecten identificeren die door de gemeenschap zijn gekozen om het Bonairiaanse erfgoed te vertegenwoordigen. Deze geselecteerde objecten zullen worden samengesteld in een reizende tentoonstelling, waarin de rijke culturele geschiedenis van Bonaire wordt getoond.

Rocargo

Gezamenlijk

Dit gezamenlijke initiatief benadrukt het belang van onderzoek, samenwerking en gemeenschapsbetrokkenheid bij het bevorderen van een dieper begrip van cultureel erfgoed.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo