Nieuws van Bonaire

Nog weinig concrete hoop op goedkopere vliegtickets Caribisch Nederland

Minister Carola Schouten en staatssecretaris Alexandra van Huffelen tijdens een persconferentie op vrijdagmiddag. Foto: ABC Online Media

KRALENDIJK – Er is nog weinig concrete hoop als het gaat om het goedkoper reizen door burgers van de drie eilanden van de Caribisch Nederland naar één van de nabijgelegen buureilanden.

Dat blijkt uit antwoorden van minister van Armoedebestrijding, Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, Carola Schouten, en staatssecretaris Van Huffelen van BZK, op vragen van de lokale pers tijdens een persconferentie op vrijdagmiddag. 

Het kabinet zegt, behalve op de forse verhoging van onder meer het Wettelijk Minimumloon (WML) en de uitkeringen, ook in te zetten op een verlaging van kosten voor burgers. In dit kader wordt ook budget beschikbaar gesteld voor de opzet van een Openbaar Vervoersysteem op Bonaire. 

“Wij weten dat de prijzen van vliegtickets voor het reizen naar de buureilanden een punt van zorg is van veel inwoners”, aldus Schouten. Toch konden noch Schouten, noch Van Huffelen concreet iets melden over inspanningen om ook daadwerkelijk te komen tot lagere prijzen voor vliegtickets. 

Honderden dollars

Inwoners van Bonaire moeten ruim 200 dollar op tafel leggen voor een retourvlucht naar het nabijgelegen Curaçao. Voor burgers van St.-Eustatius en Saba gaat het om een bedrag dat met ruim 300 dollar nog ruim 50% hoger ligt als het gaat om een retourtje naar het 15 minuten verderop gelegen St.-Maarten. 

Sinds bijna twee jaar kunnen inwoners van St.-Eustatius en Saba gebruik maken van een ferrydienst die vaart tussen de Bovenwindse eilanden en het nabijgelegen St.-Kitts. Hoewel op de twee kleinste BES-eilanden relatief veel mensen gebruikmaken van de Makana ferry, valt nog te bezien hoe de bezetting blijft als de subsidie, die voor de eerste twee jaren was toegezegd, weer komt te vervallen. 

Commissie Hartman

Een rapport van de Commissie Hartman onder leiding van voormalig KLM-directeur Peter Hartman stelde een aantal jaren geleden al voor een beperkt aantal vliegtickets per jaar te subsidiëren voor inwoners van de eilanden. Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft echter nooit serieus werk gemaakt van het dossier, of de aanbevelingen van de commissie. 

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo