Nieuws van Bonaire

Ouderen van Hòfi Kultural brengen slavernijmuziek tot leven

KRALENDIJK – De ouderen van Hòfi Kultural gaan muziek ten gehore brengen die haar oorsprong vindt in de tijd van de slavernij op Bonaire. Ze spelen een compositie van ritmes en melodieën die onder meer ontstonden uit het werken op het veld. Ook protestliederen en klaagliederen staan op het repertoire. De muziekinstrumenten zijn gemaakt van veelal hergebruikte materialen: een mix van toen en nu. Ook een aantal jongeren is enthousiast geraakt door de muziek en zal meespelen. 

In de tijd van de slavernij moesten slaafgemaakten alles achterlaten en afstaan, zelfs hun namen. Maar hun liefde voor muziek, die brachten ze met zich mee. Die zat in hun harten en handen. Ze speelden bezielende, aanstekelijke ritmes op de maat van het werk. Hakkend, lopend en stampend zongen ze elkaar moed in. Daarnaast zongen ze ook protestliederen en klaagliederen. 

De ouderen van Hòfi Kultural nodigen iedereen uit om te komen luisteren, kijken en voelen. Amancio Batta, speler van de barí: ‘Muziek uit de tijd van de slavernij is doordrenkt van emotie. Het is muziek die je moet meemaken… met al je zintuigen’.

Concerten

Het eerste concert op 14 november is exclusief voor belanghebbenden en betrokkenen. De concerten daarna zijn voor iedereen toegankelijk. Kijk voor de laatste informatie op de Facebook-pagina van Hòfi Kultural: https://www.facebook.com/HofiKultural

Músika di Sklabitut Boneiru (MdSB) is een initiatief van Fundashon Plataforma Kultural (FPK) in het kader van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Tot in de zomer van 2024 geven de ouderen van Hòfi Kultural een reeks concerten op verschillende locaties op Bonaire. Een aantal concerten is onderdeel van het programma van het Terramar Museum, mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie. Zo ook het openingsconcert op 14 november met het thema Cultural Heritage. 

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo