Nieuws van Bonaire

Koning verruimt openbaarheid archieven Koninklijk Huis tot 1948

DEN HAAG – Koning Willem-Alexander verruimt per 1 januari de openbaarheidstermijn van de particuliere archieven van het Koninklijk Huis tot 6 september 1948. Daarmee wordt de gehele regeerperiode van koningin Wilhelmina vanaf 1898 toegankelijk voor onderzoek. Koningin Juliana werd 75 jaar geleden, op 6 september 1948, ingehuldigd.

De koning is bestuurder van de Stichting Archief van het Huis Oranje-Nassau. Hij zegt grote waarde te hechten aan onafhankelijk onderzoek en het belang van kennis van het verleden, ook aangaande de rol en positie van het Huis Oranje-Nassau in de geschiedenis van Nederland. 

Willem-Alexander besloot in 2014 al de openbaarheidstermijn van de particuliere archieven te verruimen van 1898 naar 1934, het jaar waarin Koningin Emma overleed.

De particuliere archieven van het Huis Oranje-Nassau maken deel uit van de Koninklijke Verzamelingen en gaan terug tot de voorouders van prins Willem van Oranje in de dertiende eeuw. 

Onderzoekers kunnen op aanvraag toegang krijgen tot deze bronnen, die zich bevinden in het Koninklijk Huisarchief. Dit archief werd op initiatief van Koningin Emma in 1898 gebouwd om het beheer van de particuliere collecties en archieven te professionaliseren.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo