Vakantie & Toerisme

Duiken en snorkelen op Bonaire: Cliff en La Machaca

Bonaire staat bekend als ‘Divers Paradise’ en dat is niet voor niets! De onderwaterwereld is prachtig. Duikers van over de hele wereld komen speciaal naar Bonaire om hier te genieten van alle moois onder water. Met meer dan honderd duikstekken rond Bonaire en Klein Bonaire raak je hier ook niet snel uitgekeken. Combineer dat met een heerlijk klimaat en warm zeewater en je hebt de perfecte ingrediënten voor een heerlijke duik- en/of snorkelvakantie op Bonaire. In deze serie nemen we je mee langs onze favoriete plekken om te duiken en te snorkelen op Bonaire. Deze keer beschrijven we duikstekken Cliff en La Machaca.

Duiken en snorkelen op Bonaire: Cliff en La Machaca
Duiker bij het wrak La Machaca, foto: Sander Engelbertink

Duikstekken 26 en 27: Cliff en La Machaca liggen net ten noorden van het centrum van Kralendijk. Duikstek Cliff ligt voor Hamlet Oasis en La Machaca vind je voor Captain Don’s Habitat. Omdat deze duikstekken vlak naast elkaar liggen zijn ze prima te combineren in één duik. Cliff doet zijn naam eer aan, vanaf een meter of acht loopt het rif hier steil naar beneden af. Hier kun je dus een mooie wandduik maken. La Marchaca is vernoemd naar het wrak dat op ongeveer twaalf meter diepte bij deze duikstek ligt. Regelmatig kom je bij deze duikstekken tarpons of barracuda’s tegen. Dit maakt het een leuke, afwisselende duik. Omdat het wrak La Machaca niet heel diep ligt, is dit ook een leuke plek om te snorkelen. De tarpons zoeken regelmatig het ondiepe op, schrik dus niet wanneer je er eentje tijdens het snorkelen tegenkomt.

Duiken en snorkelen op Bonaire: Cliff en La Machaca
Tarpon bij het wrak La Machaca, foto: Sander Engelbertink

Afhankelijk van de stroming kun je deze duik starten bij Captain Don’s Habitat of bij Hamlet Oasis. Wij starten de duik bij duikstek Cliff. Je gaat het water in net achter de duikschool die op het terrein van Hamlet Oasis staat. Via een trap loop je zo het strandje op om te water te gaan. Eenmaal in het water zwem of duik je naar de boei, die op ongeveer vier meter diepte ligt. Vanaf de kant zwem je dus naar links, het zuiden, om de boei te bereiken. Vermijd het om naar rechts (het noorden) te gaan. Hier staat namelijk de ontziltingsfabriek of waterfabriek. Wanneer daar een boot ligt is het verboden om te duiken bij die duikstek.

Vanaf de boei van Cliff kun je ervoor kiezen om meteen de diepte in te gaan. Rond de diepte van acht meter loopt het rif steil af naar zo’n 22 meter. De wand is prachtig begroeid met verschillende soorten koralen en sponzen. Maar je zou ook eerst het gedenkteken dat Captain Don hier onderwater heeft geplaatst voor de divers who have gone before us kunnen bekijken. Je vindt het gedenkteken, in de vorm van een duikvlag die halfstok hangt, op een diepte van acht meter net ten zuiden van de duikboei.

Je kunt tijdens de duik gewoon de wand blijven volgen in zuidelijke richting, waarna je uiteindelijk bij het wrak van de La Machaca uitkomt. Deze vissersboot van veertien meter lang is elders geborgen en door Captain Don naar deze duikstek gebracht. Het wrak ligt op z’n kop en is inmiddels begroeid met sponzen en koralen. Regelmatig duiken er tarpons op rond het wrak. Doordat het wrak niet heel diep ligt is het voor snorkelaars ook zichtbaar.

Heb je nog voldoende lucht over als duiker, dan kun je duikstek La Machaca nog verder ontdekken. Iets verder naar het zuiden vind je in het ondiepe een coral tree nursery waarna deze duikstek overloopt in duikstek Buddy’s Reef, dat voor het Buddy Dive Resort ligt.

Duiken en snorkelen op Bonaire: Cliff en La Machaca
Porcupinefish, foto: Sander Engelbertink

Rond de duikstekken Cliff en La Machaca staat meestal weinig tot een matige stroming. Omdat beide duikstekken precies voor twee grote resorts liggen kan het hier onderwater nog wel eens druk zijn. Regelmatig zul je hier andere duikers tegenkomen. Daarnaast liggen er vaak meerdere duikboten afgemeerd, houd hier rekening mee tijdens het opstijgen.

Tip: ’s Morgens ligt de helling van duikstek Cliff in de schaduw. Wil je optimaal genieten van de verschillende kleuren van de koralen, duik hier dan ’s middags.

Wil jij ook duiken of snorkelen op Bonaire?

Naast dat Bonaire heel veel verschillende duik- en snorkelstekken heeft voor alle niveaus kun je de meeste stekken gewoon vanaf de kant bereiken. Duikers en snorkelaars zijn daardoor niet afhankelijk van boten, je kunt duiken en snorkelen wanneer en waar je maar wilt. De duikstekken zijn eenvoudig te herkennen aan de gele stenen met de naam van de duikstek erop. Je ziet ze overal aan de kant van de weg liggen. Daarnaast zijn er vele duikscholen op het eiland aanwezig. Zij verzorgen, naast de verhuur van duikmateriaal, ook duikcursussen.

Hotels springen graag in op de populariteit van Bonaire als duikbestemming. Op het eiland vind je meerdere hotels met eigen duikschool op het terrein. Vaak liggen deze hotels en resorts direct aan zee, zodat je meteen het water in kunt om te snorkelen of te duiken. Mocht je nog nooit gedoken hebben, dan is het een mooie gelegenheid om eens een proefduik te maken. Ook hebben de meeste duikscholen een winkel waar je snorkel- en duikuitrusting kunt aanschaffen of huren.

Tip: laat geen waardevolle spullen achter wanneer je jouw auto parkeert bij één van de duikstekken op het eiland. Helaas wordt er regelmatig ingebroken in geparkeerde auto’s van snorkelaars en duikers. Laat waardevolle spullen (denk aan telefoons, camera’s, paspoorten, geld enz.) achter in je accommodatie of neem ze mee het water in. Koop bijvoorbeeld zo’n handige koker bij één van de duikshops waar je je autosleutels, pasjes en geld in kunt opbergen tijdens het zwemmen of duiken. Eventueel kun je de deuren van de auto van slot laten en ramen geopend houden om schade aan jouw auto bij een eventuele inbraak te voorkomen.

Duiker bij La Machaca, foto: Inge Poorthuis

STINAPA nature fee op Bonaire

De zee rondom Bonaire is een beschermd gebied, het Bonaire National Marine Park. Wil je gebruik maken van de zee, in welke vorm dan ook, dan ben je verplicht om de ‘nature fee’ te betalen. De nature fee is 40 USD per persoon. Bewoners van Bonaire, Curaçao, Aruba, Sint-Maarten, Sint Eustatius en Saba hoeven geen nature fee te betalen.

Je kunt de ‘nature fee’ eenvoudig online betalen op de website van STINAPA. Deze organisatie is verantwoordelijk voor het natuurbehoud en onderhoud aan de natuur op Bonaire. Na betaling van de ‘nature fee’ ontvang je je e-ticket per e-mail. Het e-ticket is een kalenderjaar geldig. Je kunt het e-ticket printen maar ook opslaan in je telefoon. Regel de ‘nature fee’ alvast voor vertrek naar Bonaire. Meer informatie over de ‘nature fee’.

Heb jij ook zin om te snorkelen of duiken bij Cliff en La Machaca op Bonaire? Wacht niet te lang en boek vandaag nog een prachtige vakantie naar Bonaire!

Dit artikel bevat affiliatelinks


Lees ook:

Deel dit artikel