Nieuws van Bonaire

Samen Bonairiaans erfgoed maken: Een burger-wetenschapsproject

KRALENDIJK- Eind van 2023 begeleidt Terramar Museum een nieuw project in samenwerking met de Universiteit Utrecht en de steun van Fonds voor Cultuurparticipatie. Met archeologisch onderzoek, wetenschappelijk onderzoek en gemeenschapsvorming maakt het museum duidelijk dat het Bonairiaanse erfgoed doorleeft in de mensen.

Door krachten te bundelen, zullen Terramar Museum en de Universiteit Utrecht een participatief erfgoedproject creëren met als doel de inwoners van Bonaire te verbinden met hun materieel en immaterieel erfgoed. Voor dit project zal Terramar Museum nauw samenwerken met lokale organisaties om alle geïnteresseerde erfgoed makers en erfgoed deelnemers te bereiken. Er zullen verschillende erfgoed evenementen plaatsvinden waarbij de focusgroep de lokale Bonairianen zal zijn.

Collectie

Van deze samenwerkingen en onderzoeken wordt een reizende collectie gemaakt. Een nieuw verhaal, een nieuwe collectie, een ander perspectief dat het verhaal van Bonaire gaat vertellen, toegankelijk voor het hele eiland. Een ander speerpunt van deze reizende collectie is het bieden van de mogelijkheid aan andere organisaties op het eiland om deze collectie te hosten.

De collectie zal zich richten op 23 objecten, 23 objecten die de verbinding tussen objecten, erfgoed en inwoners van Bonaire zullen vertellen. We willen de ervaringen en persoonlijke geschiedenis aan de objecten koppelen. Het verzamelen van de objecten zal gebeuren met inzichten en methoden uit culturele geschiedenis en archeologisch onderzoek.

Elke organisatie/persoon die geïnteresseerd is om deel te nemen, kan contact opnemen met het museum. In deze beginfase van dit project zouden de bedenkers graag input ontvangen.

Rocargo
Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo