Nieuws van Bonaire

‘Ondanks verbeteringen, blijft Caribisch Nederland kwetsbaar voor rampen’

Orkaan Omar in 2008 | Foto ABC Online Media

KRALENDIJK – Bonaire, Sint-Eustatius en Saba, drie parels van Caribisch Nederland, lopen nog steeds aanzienlijke risico’s als het gaat om rampenparaatheid. Dat blijkt uit een recent gepubliceerd rapport.

In 2017 hebben de orkanen Irma, Jose en Maria de noordelijke regio hard getroffen. Hoewel de crisisorganisatie toen stand hield, waren er aanzienlijke gebreken. Na deze gebeurtenissen werd een reeks aanbevelingen gedaan om de rampenparaatheid te verbeteren. Het nieuwe rapport toont echter aan dat velen van deze aanbevelingen nog niet zijn opgevolgd.

De onderzoekers van het rapport benadrukken dat de eilanden niet over voldoende middelen beschikken om zich adequaat voor te bereiden op noodsituaties. 

Hoewel ze crisisplannen hebben opgesteld en oefeningen uitvoeren, hebben ze meer vaste crisisfunctionarissen nodig. Ook het advies om een pool van mensen te hebben die in geval van nood kunnen inspringen, is nog niet gerealiseerd. Op het gebied van samenwerking valt volgens het rapport nog veel winst te behalen.

Positief is dat er verbeteringen zijn op het gebied van aanvoerlijnen voor goederen, water en medicijnen. In 2017 waren Sint-Eustatius en Saba te afhankelijk van de luchthaven van het nabijgelegen Sint-Maarten. 

Dit is inmiddels veranderd. Zo heeft Sint-Eustatius bijvoorbeeld een nieuwe luchthaven geopend en alternatieve vervoersroutes via zee opgezet. Daarnaast zijn de mobiele connectiviteit en de alarmcentrale op de eilanden verbeterd.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo