Nieuws van Bonaire

Staatssecretaris wil actie tegen armoede op Bonaire na protest

DEN HAAG – Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Alexandra van Huffelen noemt het protest op Bonaire tegen armoede en ongelijkheid ‘indrukwekkend’ en wil actie ondernemen. Afgelopen vrijdag gingen in Kralendijk honderden mensen de straat op om te protesteren tegen het feit dat veel mensen onder het bestaansminimum leven op het eiland.

Van Huffelen zei maandag tijdens een virtuele persconferentie op de Caribische eilanden dat ook voor de Nederlandse regering de armoede op de zogenoemde BES-eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba ‘een doorn in het oog’ is. “We erkennen en herkennen de problematiek en willen die zo snel mogelijk aanpakken.”

Tijdens het begrotingsdebat Koninkrijksrelaties zei staatssecretaris Alexandra van Huffelen dat het vizier op invoering van een sociaal minimum ligt in 2024.

Radioreportage van de manifestatie van afgelopen week

Commissie

Al jaren wordt er vanuit de eilanden gevraagd om het instellen van een sociaal minimum. Daar is nu een commissie voor ingesteld, de commissie Thodé, die voor oktober met een advies moet komen.

De commissie, die onafhankelijk onderzoek verricht is ingesteld naar aanleiding van een motie vanuit de Tweede Kamer. Centrale vraag is wat huishoudens op Bonaire, Saba en Sint Eustatius nodig hebben om rond te komen en mee te kunnen doen in de samenleving.

Dit onderzoek is volgens Den Haag breder van opzet dan eerder onderzoek naar het sociaal minimum. De commissie kijkt ook naar de draagkracht van de lokale economie en naar de wijze waarop het sociaal minimum wordt vastgesteld. Hierbij is aandacht voor de inkomsten en kosten van levensonderhoud van inwoners.

Complex

Probleem is dat uitkeringen op de BES-eilanden flink lager liggen dan in Nederland. Maar de kosten voor elektriciteit, water en voedsel zijn gemiddeld veel hoger. Van Huffelen noemde het invoeren van een sociaal minimum een complexe zaak, omdat naast de Nederlandse overheid, ook de overheden op de eilanden en de werkgevers erbij betrokken zijn. “Maar we vinden wel dat we zo snel mogelijk tot de invoering daarvan moeten komen.”

Deel dit artikelRocargoRocargo