Nieuws van Bonaire

Inwoners Bonaire klaar met getalm bij vaststellen Sociaal Minimum

De protestmars vertrok bij de parkeerplaats van de Van der Tweel Supermarket en eindigde op het Wilhelminaplein, waar verschillende toespraken werden gehouden. Foto ABC Online Media

KRALENDIJK- Te oordelen aan de opkomst bij een protestmars op vrijdag, zijn de inwoners van het eiland helemaal klaar met het getalm door opeenvolgende kabinetten in Den Haag bij het vaststellen van het zogenaamde Sociale Minimum. 

Dertien jaar na het verwerven van de status van Openbaar Lichaam binnen het Nederlandse grondgebied wordt nog altijd niet uitgegaan van een realistisch minimuminkomen om een menswaardig bestaan van te leiden. 

In tegenstelling tot eerdere protestacties, werd de protestactie op vrijdag massaal gesteund. De USIBO, een koepelorganisatie van vakbonden op het eiland speelde een leidende rol bij de organisatie van het protest, maar die kregen bijval van vele andere groeperingen zoals de politiek, de pers en consumentenorganisatie Unkobon. 

Radiopersoonlijkheid Aimed Ayubi, van het station Live99FM zegt het aantal deelnemers aan de actie op tussen de 2500 en 3000 mensen te hebben geteld. 

NOS Radioreportage over de manifestatie

Breed gedragen

Het protest tegen de schijnbare onwil nu eens knopen door te hakken over het bestaansminimum wordt breed gedragen onder de bevolking. Dat blijkt wel uit het feit dat alle politieke partijen, zowel die van de bestuurscoalitie als de oppositie, burgers oproepen mee te doen aan het protest. Daarnaast viel op dat alle etnische groeperingen op het eiland actief meeliepen met de protestmars.

Organisatoren van de mars, waaronder vakbondsmannen Norwin Willem en Ewald Abdul tonen zich trotst op het ingetogen karakter van de protesten. “We laten met zijn allen zien dat de maat vol is. Maar toch, ondanks dat de verontwaardiging groot is, hebben de betogers zich echt voorbeeldig gedragen”, zegt Willem. 

Deel dit artikel