Nieuws van Bonaire

Perfecte storm treft luchtvaartsector Colombia

Een vliegtuig van Ultra Air op de El Dorado Luchthaven van Bogotá. Foto: ABC Online Media

BOGOTA- Binnen een periode van 5 weken hebben twee luchtvaartmaatschappijen in Colombia de handdoek in de ring moeten gooien en het faillissement aangevraagd.

Het gaat om de zogeheten Ultra Low Cost Carriers (ULCCs) Viva Air en Ultra Air, die samen ruim 30% van de lokale markt in handen hadden. 

Een jaar geleden leek nog alles voorspoedig te gaan, met grootse plannen bij beide luchtvaartmaatschappijen. Een sterk gestegen dollar, terwijl tickets vooral in Colombiaanse Pesos worden verkocht, gecombineerd met het optrekken van een belasting op vliegtickets van 5 naar 19% lijkt te hebben bijgedragen aan de versnelde ondergang van beide carriers. 

De teloorgang van de maatschappijen komt juist op één van de drukste momenten in het lokale luchtverkeer, de Semana Santa. 

Over een doorstart van Viva Air onder de vlag van het veel grotere Avianca wordt nog onderhandeld, maar de kansen daarop worden met de dag kleiner. Avianca en Viva Air gaven ruime tijd geleden al aan te willen fuseren, maar de Colombiaanse luchtvaartautoriteit deed er ruim zeven maanden over om haar zegen te geven aan de fusie. De toestemming lijkt nu mosterd na de maaltijd, nu de vliegtuigen van Viva Air al een maand aan de grond staan en deels terug zijn gehaald door de diverse leasebedrijven.

Curaçao en Aruba

Zowel Viva Air en Ultra Air hadden Aruba en Curaçao in het vizier, als het gaat om vluchten uit de steden Bogotá en Medellín. Zo had Ultra Air al bij de oprichting aangegeven dagelijks op Curaçao te willen vliegen. 

Overgebleven maatschappijen waaronder Avianca, Latam, Easyfly, Satena en Wingo doen hun best zoveel mogelijk van de duizenden gestrande passagiers vooral binnen Colombia alsnog te vervoeren. Door de drukke dagen rondom Pasen zijn er momenteel maar heel weinig stoelen beschikbaar. 

Veel Colombianen verdenken Avianca ervan in haar vuistje te lachen met het wegvallen van twee van haar grootste concurrenten op in elk geval de binnenlandse routes. 

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo