Nieuws van Bonaire

OLB waarschuwt nu ook: Pas op voor wederverkoper toerismebelasting Bonaire

In een google search in het Engels krijgt de bezoeker een advertentie van de bedoelde wederverkoper te zien

Bonaire.nu wees er enige tijd geleden al op: Op het internet is in elk geval één wederverkoper van de Bonaire Tourist Tax actief die de belasting, welke normaal 75 dollar kost, voor een hogere prijs aan de man weet te brengen. 

De wederverkopers vragen vaak tot tientallen dollars extra voor het betalen van Bonaire’s Visitor Entry Tax van de toerist. Het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) en de Tourism Corporation Bonaire (TCB) gaan nu actief voorlichten om te zorgen dat de wederverkoper de bezoekers geen poot uitdraait. Beide organisaties wijzen er tevens op geen verantwoordelijkheid te dragen voor het geval bezoekers persoonlijke gegevens op websites invullen, anders dan die van het OLB of de TCB. De organisaties doelen hierbij op bijvoorbeeld het invullen van creditcardgegevens en andere gevoelige informatie. 

Niet strafbaar

Het OLB heeft al in december 2022 contact gehad met de Cyber Politie van het KCPN.  Het KPCN heeft echter aangegeven dat het hier naar hun inschatting niet gaat om een strafbaar feit. 

“Wederverkopers innen de toeristenbelasting als een service aan klanten op het internet. Op hun site staat duidelijk dat zij een private onderneming zijn en zij dit als service aanbieden. Zij vermelden ook dat van het hogere betaalde bedrag, 75 dollar aan toeristenbelasting aan Bonaire wordt afgedragen. Het is de eigen verantwoordelijkheid van de bezoeker om zich goed te informeren over de juiste tarieven; hij wordt niet gedwongen om meer te betalen.” 

Het hoofd Financiën van het OLB beaamt dit. “Wij ontvangen van de bezoeker die via deze site een hoger bedrag heeft betaald keurig 75 dollar op onze bankrekening en de bezoeker ontvangt op zijn beurt een geldige QR-code waarmee hij zonder problemen het eiland kan bezoeken”. 

Deel dit artikel