Nieuws van Bonaire

Lezers ABC Online media zien PDB en Clark Abraham als winnaar van verkiezingen 2023

KRALENDIJK- Lezers van ABC Online Media, van onder meer de nieuwssites Bonaire.nu, Awor.nu en BES-reporter.com verwachten dat leider van de Democratische Partij Bonaire (PDB) de grote winnaar zal worden van de verkiezingen op 15 maart a.s.

Dat blijkt uit een door ABC Online Media samen met adviesbureau Linkels & Partners gehouden online poll. In totaal werd de poll door precies 535 lezers ingevuld. Daarvan zegt bijna 19% op Abraham te zullen stemmen. 

Rocargo

De lijsttrekker van de Movementu di Pueblo Boneriano (MPB), Hennyson Thielman, zou volgens de lezers zeker zijn van een tweede plaats, als het gaat om het aantal behaalde stemmen. Van de respondenten geeft ruim 12% voornemens te zijn op Thielman te stemmen. 

Op de derde plaats, als het gaat om populariteit onder de lezers, staat Delno Tromp. Hij is ook van de PDB. Ruim 8% van de lezers geeft aan op Tromp te zullen stemmen. Leider van de MPB, Elvis Tjin Asjoe, moet het volgens lezers doen met ruim 5% van de stemmen en komt daarmee op plaats 4. Verrassend goed doet Humphrey Wout Jr. (ook MPB, red.) het met een vijfde plaats als het gaat om het aantal persoonlijke stemmen. Ruim 4% zou voornemens zijn op Wout te stemmen. 

De partijleiders van de UPB, James Kroon, en M21, Daisy Coffie, scoren relatief laag onder de lezers van ABC Online Media. Van de respondenten geeft maar 1,6% aan voornemens te zijn te stemmen op James Kroon, terwijl Coffie het zelfs maar zou moeten doen met 1,4% van de stemmen. 

Daarmee zouden kandidaten als Taty Frans (PDB) en Gianni van den Heuvel (ook PDB) het met 1,8% van de stemmen alle twee beter doen dan de lijsstrekkers van UPB en M21. 

Voorzichtig

Volgens psycholoog Harald Linkels, moeten de cijfers met voorzichtigheid worden geïnterpreteerd. “Bij eerdere online polls hebben we bewuste pogingen gezien van groepen respondenten om de resultaten van onze polls te manipuleren”. Volgens Linkels lijkt het er ook dit keer op dat aanhangers van bepaalde partijen de poll massaal hebben ingevuld. “Vooral vanaf de tweede dag dat de poll ingevuld kon worden, zagen wij opeens een enorme toename van het aantal stemmen voor bepaalde partijen en individuele politici”. Toch is volgens Linkels de trend vanaf het begin af aan duidelijk geweest. “Vanaf het allereerste moment gaven de meeste lezers aan bij de komende verkiezingen voor de oppositie te zullen stemmen en vooral op Clark Abraham als leider van de PDB”. 

Offline enquêtes

In de afgelopen dagen voerde Linkels & Partners ook nog face-to-face enquêtes uit op diverse plaatsen op het eiland. De komende dagen zullen de resultaten van de persoonlijke enquêtes, die door vier enquêteurs worden afgenomen, worden vergeleken met de uitkomsten van de online poll en zullen de antwoorden en de trends van beide verzamelmethoden nader worden geanalyseerd. 

Deel dit artikel