Nieuws van Bonaire

Activisten Caribische eilanden willen reactie koning op slavernij

Foto: ruïnes van het Waterfort (Fort Amsterdam) aan de kust van St. Eustatius 2022. Copyright foto Kenneth Cuvalay

KRALENDIJK – Verschillende organisaties hebben het bezoek van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia aan het Caribisch deel van het Koninkrijk aangegrepen om meer aandacht te vragen voor de gevolgen van slavernij en vooral de rol die Nederland heeft gespeeld. Vandaag bezoekt de koninklijke familie Sint Eustatius.

De Sint Eustatius Afrikan Burial Ground Alliance heeft gisteren laten weten dat tijdens dat bezoek vooral naar oude monumenten zal worden gekeken, maar dat er te weinig aandacht is voor “het lijden, de tranen en het bloed” van de voorouders die tot slaaf zijn gemaakt. 

Sint Eustatius was een doorvoerhaven voor slaafgemaakte Afrikanen. Volgens historici zetten tienduizenden Afrikanen, onder wie veel kinderen, ooit voet op het eiland. Volgens de Alliance moeten die voorouders worden geëerd en niet de koloniale overheersers. 

Ook tijdens het bezoek aan Curaçao werd Willem-Alexander om actie gevraagd. Na een voorstelling over de erfenis van slavernij werd hem verzocht als eerste vorst ter wereld excuses aan te bieden voor het leed dat veroorzaakt is met de slavenhandel.

Ook op Aruba werd de koning opgeroepen echte excuses te maken voor Nederland. Op de eilanden zijn verschillende organisaties van mening dat de excuses die premier Mark Rutte eind december maakte voor het Nederlandse slavernijverleden te vrijblijvend zijn.

Het koninklijk bezoek begon op Bonaire, waar onder meer slavenhuisjes werden bezocht. Activist James Finies stuurde na afloop van het bezoek een brief aan de koning met het verzoek werk te maken van herstelbetalingen voor de slavernij. Volgens Finies heeft dat onderwerp te weinig aandacht gekregen tijdens het bezoek.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo