Nieuws van Bonaire

ECHO-stagiaire doet onderzoek naar gebruik van zaadbommen bij herbebossing Bonaire

De bollen met compost en zaden zijn uitgezet in verschillende gebieden. Foto: ECHO Foundation

KRALENDIJK- Bij de stichting ECHO doet stagiaire Robin onderzoek naar het gebruik van zogenaamde  zaadbommen om aangetaste leefgebieden op Bonaire te herstellen en de inheemse biodiversiteit te vergroten.

Zaadbommen zijn bollen compost, kleigrond en inheemse zaden die worden gedroogd en vervolgens in de natuur worden verspreid. Robin heeft 5 inheemse soorten gekozen voor haar zaadbommen: Shimaruku, Qui, Wayaka, Palu di Boneiru en Kenepa. De samenstellig van de ballen helpt de kwetsbare zaden te bescherme

n tegen vogels, ratten en andere dieren terwijl het zaad ontkiemt.

Samen met jongeren van Jong Bonaire de zaadbommen heeft Robin zaadbommen verspreid in vier verschillende gebieden: Tolo, Seru Largu, Kach’i Baka en Dos Pos. Robin heeft percelen aangelegd op verschillende en diverse locaties binnen deze herbebossingsgebieden, zodat ze gegevens over de effectiviteit van de zaadbommen kan monitoren en verzamelen, terwijl ze rekening houdt met terreinfactoren zoals hellingen, schaduw, aanwezigheid van leguanen en andere omstandigheden. 

Volgen

Robin controleert nu de percelen op ontkieming van zaden en in de toekomst zal Echo deze percelen blijven volgen om de aanhoudende groei en het succes van de zaadbommen te bepalen.

Rocargo
Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo