Nieuws van Bonaire

Marnix van Rij: Verwachten dat excuses aanvaard worden zou arrogant zijn

DEN HAAG – Staatssecretaris Marnix van Rij verwacht niet dat de excuses van het kabinet meteen door iedereen aanvaard worden. Het kabinet moet daarin wat hem betreft bescheiden zijn. “Ik verwacht niet maandagmiddag dat er collectief gezegd wordt: dat hebben wij aanvaard. Dat zou ook arrogant zijn.”

Van Rij is maandag op Sint Eustatius om te praten over het Nederlandse slavernijverleden, hijwas daar eerder regeringscommissaris.

Rocargo

“De aanvaarding komt wel of niet, maar degene die excuses doet kan dat nooit van de ander vragen”, zegt Van Rij. Volgens de oud-regeringscommissaris hadden de excuses wellicht we eerder mogen worden aangeboden. Hij ziet het in ieder geval als een eerste stap van een lang proces dat nu begint.

Rutte houdt maandag een toespraak in het Nationaal Archief over het Nederlandse slavernijverleden. Op die dag is op alle Caribische eilanden van het koninkrijk (en ook in Suriname) een bewindspersoon van het kabinet aanwezig. Het is volgens Van Rij goed dat per eiland “rekenschap” wordt gegeven, ook omdat de verschillen tussen de eilanden groot zijn.

Van Rij denkt dat veel mensen op de Caribische eilanden ook vooral kijken naar wat excuses betekenen. Of het een plaats krijgt, hoe ermee wordt omgegaan en hoe er verder met elkaar wordt omgegaan.

Rocargo
Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo