Nieuws van Bonaire

Verspreiding van plantensoorten op de Nederlands Caribische eilanden nu online

Lancering van de website vorige week. Foto: DCNA

WAGENINGEN – Sinds 2018 werken Wageningen University & Research en Carmabi samen in het samenbrengen van historische en recente data over vegetatiesamenstelling en verspreiding van plantensoorten op de zes Nederlands Caribische eilanden. 

Plantwaarnemingen uit deze CACTUS-database zijn nu online beschikbaar via de Dutch Caribbean Biodiversity Database (DCBD)-website http://speciesdistribution.dcbd.nl. De website werd in de eerste week van december op Aruba gelanceerd. 

De CACTUS-database bestaat uit ongeveer 2500 gedigitaliseerde vegetatie relevés, resulterend in ongeveer 40.000 waarnemingen van plantensoorten. Deze zijn aangevuld met ongeveer 10.000 plantwaarnemingen van digitale foto’s, burger wetenschappelijke databases, GBIF, inventarisrapporten en aanvullende veldwaarnemingen. Voor meer dan 80% van het totaal aantal voorkomende inheemse en genaturaliseerde uitheemse vaatplantensoorten op de zes eilanden zijn nu enkele waarnemingen beschikbaar, voornamelijk voor de periode 1950-2022. Momenteel wordt een NLBIF-project uitgevoerd dat gericht is op het digitaliseren van aanvullende historische herbariumarchieven voor alle zes de eilanden.

Gegevens worden gepresenteerd op de website op een rasterresolutie van 1×1 km (Figuur 1). Geografisch meer gedetailleerde gegevens zijn op verzoek beschikbaar, voor wetenschappelijke en conservatiedoeleinden. De website staat de selectie van waarnemingen binnen tijdsperioden toe, wat trendanalyse van verspreidingspatronen van soorten mogelijk maakt (Figuur 2), vooral in gevallen waarin de beschikbaarheid van gegevens in vergeleken periodes vergelijkbaar is.

Trendanalyse

Trendanalyse is een essentieel hulpmiddel voor het opstellen van Rode Lijsten van bedreigde diersoorten. Bovendien is het mogelijk om gegevenshiaten voor specifieke soorten te zien, wat enthousiaste plantenjagers kan aanmoedigen om nieuwe waarnemingsgegevens van deze planten te verstrekken.

Rocargo

Het aantal waarnemingen per eiland verschilt sterk, met verreweg de meeste op Curaçao (56%), gevolgd door Aruba (13%) en Bonaire (11%). Voor Sint Maarten zijn gegevens nog relatief schaars. Nieuwe waarnemingen worden regelmatig toegevoegd, waarna de gepresenteerde data op de DCBD-website worden bijgewerkt.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo