Nieuws van Bonaire

Tweede Kamer wil klimaatactie voor Caribisch Nederland

Een watermeter geeft het peil aan in zee bij Lac Cai in het zuidoosten van Bonaire. Foto © Marten van Dijl / Greenpeace

DEN HAAG – Het kabinet Rutte moet zo snel mogelijk op een rij zetten wat voor maatregelen er nodig zijn om bijzondere gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Dat is de strekking van verschillende moties die de Tweede Kamer vandaag heeft aangenomen.

De Tweede Kamer vind ook dat er onderzoek gedaan worden naar de gevolgen van klimaatverandering voor deze eilanden. Daarnaast moeten Aruba, Curaçao en Sint-Maarten ondersteund worden in het uitvoeren van vergelijkbare onderzoeken.

1200

De moties volgen na publicatie van onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam in opdracht van Greenpeace, waaruit blijkt dat de klimaatcrisis grote gevolgen zal hebben voor het laaggelegen Bonaire, als er geen actie wordt ondernomen. 

De Kamerleden hebben mede naar aanleiding van de studie van de Vrije Universiteit bij het debat over Koninkrijksrelaties op 19 en 20 oktober veel aandacht gevraagd voor de kwetsbaarheid voor de gevolgen van de klimaatcrisis van het Caribisch deel van het Koninkrijk. D66, GroenLinks, Bij1 (ook namens Volt), ChristenUnie, PvdA en PvdD spraken allemaal over de gevolgen van de klimaatcrisis voor Caribisch Nederland. 

Bonaire

Meralney Bomba | Greenpeace Bonaire

“Het is terecht dat het bewustzijn in Den Haag over de klimaatcrisis en de gevolgen voor Bonaire, en voor de andere eilanden, eindelijk groter wordt. Op Bonaire zullen we onze stem laten horen zodat de politici zien dat wij willen dat ons eiland wordt beschermd tegen overstromingen en andere gevolgen van klimaatverandering. Zodat er een goed klimaatbeleid komt voor ons en onze buren”, zegt Meralney Bomba van Greenpeace op Bonaire.

Het kabinet is nu aan zet om aan de slag te gaan met de aangenomen moties van de Tweede Kamer.

Ook verwacht de Kamer voor 15 november nog een reactie van hen op het rapport van de Vrije Universiteit over de gevolgen van klimaatverandering voor Bonaire. Op 15 november vindt er een debat plaats over de BES-eilanden, en de Kamerleden willen dan kunnen ingaan op wat het kabinet van plan is om te doen voor Bonaire.

Deel dit artikel