Nieuws van Bonaire

Interactieve lezing ter herdenking van de afschaffing van de slavernij

Beeld van Tula op Curaçao | Foto ABC Online Media

KRALENDIJK –  Op 1 juli wordt de afschaffing van de slavernij herdacht in heel het koninkrijk inclusief de Caribische regio en de voormalige kolonie Suriname.

Het Bonairiaans eilandsbestuur organiseert samen met diverse partners, en steun van het ministerie van OCW, deze week verschillende activiteiten voor de nationale herdenking van het slavernijverleden.

De zustereilanden Aruba, Bonaire, Curaçao,  de Bovenwindse Eilanden en Nederland, delen al 149 jaar een koloniale geschiedenis. Tegelijkertijd is de geschiedenis voor elk (ei)land verschillend. Daarom is ervoor gekozen om tijdens de activiteiten ook samen te werken met deskundigen van de andere (ei)landen. 

Er wordt een interactieve lezing gehouden in het Papiamentu met als titel ‘E forsa di nos historia – De kracht van ons verhaal’. De interactieve lezing vindt plaats in het Plaza Beach Resort Bonaire van 19.00 u. tot 22.00 u. 

Tijdens het programa zijn er presentaties van sprekers zoals Laurindo Andrea die gaat praten over weerbaarheid in het verleden, in het heden en in de toekomst, en Max Elstak die een dialoog gaat leiden waarbij aandacht wordt besteed aan de empowerment van onze samenleving en de gevolgen van de afschaffing van de slavernij voor onze eilanden. 

Er is ook een artistieke presentatie van Boy Janga en het programma staat onder leiding van de ceremoniemeester Bob Harms. De bezoekers kunnen deelnemen aan de dialoog. Na de presentaties is er ruimte voor informele, persoonlijke gesprekken met de deskundigen.

De organisatoren van de herdenking, nodigen iedereen uit om het weekend op een bewuste, inhoudelijke manier in te gaan. Omdat er maar beperkt zitplaatsen beschikbaar zijn, wordt aanbevolen om van tevoren uw plaats te reserveren. Dit kan via de facebookpágina van Terramar Museum of via email: mayafromterramarmuseum@gmail.com of via whatsapp op 701 4700.

Deel dit artikel