Nieuws van Bonaire

Afdeling cybercrime waarschuwt voor phishing via Facebook

KRALENDIJK – De afgelopen tijd zijn er bij de afdeling cybercrime bij het Korps Politie Caribisch Nederland veel meldingen binnengekomen over phishing via Facebook. 

Er is sprake van phishing als iemand probeert toegang te krijgen tot je Facebook-account door je een verdacht bericht of een verdachte link te sturen met de vraag om persoonlijke informatie te verstrekken. Als iemand toegang heeft gekregen tot je account, kan hij of zij je account gebruiken om spam te verzenden.

Voorbeeld: Johan krijgt een e-mail met het bericht dat hij zich moet aanmelden bij zijn Facebook-account om een belangrijk bericht over zijn account te lezen. De link in de e-mail leidt naar een vreemd uitziende website waarop hij wordt gevraagd zijn gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren.

Wat je kunt doen

Als je per ongeluk op een vreemde link hebt geklikt en op die site je gebruikersnaam of wachtwoord hebt ingevoerd, kan het zijn dat iemand anders zich kan aanmelden bij jouw account.

Je kunt je account beveiligen door je wachtwoord opnieuw in te stellen en je af te melden op apparaten die niet van jou zijn als je je kunt aanmelden bij je account. Als je je niet kunt aanmelden bij je account en je gebruikersnaam en wachtwoord niet werken, kun je je account herstellen.

In recente activiteit en recente e-mails van Facebook kun je controleren of er iets vreemds wordt gedaan met je account. Je kunt vreemde e-mails altijd rapporteren via phish@fb.com en laat het de politie weten via cybercrime@politiekpcn.com.

Hoe kan ik voorkomen dat ik slachtoffer word van phishing?

Houd je ogen open voor verdachte e-mails en berichten. Vertrouw geen berichten waarin wordt gevraagd om geld, cadeaus worden aangeboden of wordt gedreigd je Facebook-account te verwijderen of te blokkeren.

E-mails van Facebook over je account zijn altijd afkomstig van fb.com, facebook.com of facebookmail.com. Je kunt altijd naar www.facebook.com gaan of je Facebook-app openen om te kijken of Facebook je belangrijke berichten heeft gestuurd.

Klik nooit op verdachte links 

Als je een verdachte e-mail of een verdacht bericht ontvangt die/dat claimt van Facebook te zijn, klik dan niet op links of bijlagen. Beantwoord geen berichten waarin om je wachtwoord of creditcardgegevens wordt gevraagd. Ontvang meldingen over niet-herkende aanmeldingen en schakel tweestapsverificatie in om je accountbeveiliging te verbeteren.

Meer informatie? 

Mail naarcybercrime@politiekpcn.com of bel 715 8000 en vraag naar de cybercrime afdeling.

Deel dit artikel

RocargoRocargo

Rocargo