Nieuws van Bonaire

Bezoek staatssecretaris en minister in licht van meer Haagse aandacht voor de drie Caribische eilanden

Archieffoto staatsecretaris Alexandra van Huffelen - ABC Online Media

DEN HAAG – Het bezoek van 12 tot 18 juni van staatsecretaris Alexandra van Huffelen, van Koninkrijksrelaties en Digitalisering, en minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Hugo de Jonge, staat in het teken van meer aandacht van Haagse ministeries voor de eilanden in Caribisch Nederland.

Eerder kwamen minister Carola Schouten voor Armoedebeleid en minister Dennis Wiersma voor Primair en Voortgezet Onderwijs al naar de eilanden. Dit keer neemt Van Huffelen minister Hugo de Jonge mee. De bewindspersonen hebben ieder een eigen programma, maar trekken bij een aantal gesprekken en ontmoetingen gezamenlijk op.

Staatssecretaris Van Huffelen spreekt tijdens haar bezoek vooral mensen die zich inzetten om het leven in Caribisch Nederland beter te maken. “We hebben als kabinet heel nadrukkelijk gezegd dat we extra aandacht willen geven aan Caribisch Nederland. Juist in deze wereldwijd moeilijke tijden is het extra belangrijk om van mensen te horen waar zij het meest behoefte aan hebben.”

Voor minister Hugo de Jonge staat de reis in het teken van kennismaken waarbij de minister zich op de hoogte stelt van de problematiek op terrein wonen en ruimtelijke ordening. Daarnaast zal hij gesprekken voeren over een pakket aan maatregelen om een betere woon- en levenstandaard te realiseren op Bonaire, Saba en Sint Eustatius.

Eilanden
Zo staan er op Saba gesprekken met de eilandsraad op de planning, is er aandacht voor de aanpak van zwerfplastic en voor het behoud van cultureel erfgoed op het eiland.

Op Sint Eustatius gaat het vooral over het herstel van de democratie, verduurzaming van energie en het behoud van het cultureel erfgoed. Op dinsdag 14 juni is er een town-hall meeting waar iedereen met hen in gesprek kan gaan.

Tijdens het bezoek aan Bonaire staan onder meer het slavernijverleden, de zorg voor natuur, contact met jongeren en de kansen voor ondernemers op de agenda.

Aruba
De staatssecretaris reist na het bezoek aan de drie eilanden door naar Aruba. Daar is op maandag 20 juni een bestuurlijk overleg met de minister-presidenten van Aruba, Curaçao en Sint Maarten over onder meer de tijdelijke Werkorganisatie in het kader van COHO.. 

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo