Nieuws van Bonaire

USIBO plant demonstratie tegen ongelijkheid tussen Nederland en Caribisch Nederland

KRALENIJK- Vakbondskoepel USIBO plant een vreedzame demonstratie op 5 mei aanstaande, om te protesteren tegen de voortdurende ongelijkheid tussen het Europese deel van Nederland en Caribisch Nederland, bestaande uit Bonaire, Sint-Eustatius en Saba. 

In een pamflet waarin burgers worden opgeroepen, wordt uitgelegd waarom een demonstratie nodig zou zijn. Zij wijst de USIBO op het feit dat ook 12 jaar na het verkrijgen van de nieuwe status, Caribisch Nederland nog op tal van terreinen achterloopt bij de burgers in Nederland. 

Hoewel ook USIBO begrip heeft voor het feit dat economische realiteiten anders kunnen zijn, is de organisatie het wel oneens met wat zij omschrijft als niet-uitlegbare verschillen. Gewezen wordt onder meer op een groot verschil tussen de Europese AOV en de AOW op de drie eilanden. Ook als het gaat om uitkeringen, blijft Caribisch Nederland ver achter bij de 70% van het minimumloon dat in Europees Nederland wordt gehanteerd. 

Daarnaast bestaat er op de eilanden nog altijd geen algemene werkloosheidsuitkering en weigert het Kabinet in Den Haag om een sociaal minimum vast te stellen op basis van vergelijkbare uitgangspunten als dat in Nederland worden gehanteerd. 

Deel dit artikel