Nieuws van Bonaire

Stichting voor koraalrestauratie viert 10 jaar koraalaanplant op Bonaire

KRALENDIJK- Het is 10 jaar geleden dat de eerste koraalkwekerij op Bonaire werd geïnstalleerd, waarmee het koraalrestauratieproject van het eiland een kickstart kreeg en een helpende hand werd geboden aan onze prachtige en bedreigde koraalriffen.

Snel vooruit naar vandaag, en Reef Renewal Foundation Bonaire (RRFB) is een succesvolle organisatie, wereldwijd erkend voor haar tastbare restauratieresultaten, de voortdurende ontwikkeling en opschaling van haar technieken, de geweldige inspanning om de gemeenschap te betrekken en de gedreven vastberadenheid om een positieve invloed op de koraalriffen van Bonaire.

In april 2012 werd de eerste vergunning verkregen om van het rif enkele fragmenten van de met uitsterven bedreigde hertshoorn- en elandhoornkoralen te verzamelen en de eerste 20 kwekerijbomen op te zetten bij Buddy’s Reef en op Klein Bonaire. De eerste installatie werd voltooid met de steun en technische begeleiding van Ken Nedimyer, oprichter van Coral Restoration Foundation in de Florida Keys.

In de afgelopen 10 jaar is de Stichting blijven groeien en evolueren, en werkt nu aan 7 soorten koralen met behulp van twee verschillende technieken, fragmentatie en larvale kweek. Deze technieken worden gebruikt om duizenden koralen te vermeerderen die elk jaar strategisch worden uitgeplant naar lokale aangetaste riffen op Bonaire. “De integratie van de twee technieken is erg belangrijk”, zegt Francesca Virdis, Chief Operating Officer van RRFB, omdat het ons in staat stelt te werken aan het vergroten van zowel de overvloed aan koraal als hun genetische diversiteit, die beide van cruciaal belang zijn om de veerkracht van het rif te vergroten en het natuurlijke herstel te ondersteunen van het rif van Bonaire op de lange termijn.

Foto: RFBB

Kwekerijen

Tegenwoordig zijn er 11 koraalkwekerijen op Bonaire, die meer dan 15.000 koralen van 75 verschillende koraalstammen herbergen. Sinds 2013 zijn er meer dan 41.000 koralen uitgeplant op bijna 9.000 m2 koraalrif. Volgens Francesca is een belangrijk resultaat en een herstelmaatstaf voor succes de afgelopen 4 jaar getuige geweest van het uitzetten van de uitgeplante koralen op het rif. “Wanneer onze koralen zich voortplanten, betekent dit dat ze gezond zijn, geslachtsrijp zijn en daarom zijn begonnen met het bezaaien van de nabijgelegen riffen met leven, wat het natuurlijke herstel van hun populatie ondersteunt”.

Het programma is een succesvolle combinatie van het hele jaar door veldwerk, maatschappelijke betrokkenheid, jeugdeducatie en samenwerking met onderzoek gerichte organisaties. RRFB heeft 9 lokale duikwinkels die dienen als educatieve ambassadeurs voor het restauratieprogramma van Reef Renewal Bonaire, evenals trainingscentra voor vrijwilligers.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo