Nieuws van Bonaire

Stichting Hart voor Bonaire en Buddy Dive Resort komen in actie

KRALENDIJK- De laatste twee weken vielen er in korte tijd vier dodelijke slachtoffers op en rond het water te betreuren. Verontrust door deze ontwikkeling heeft de directie van Buddy Dive Resort advies ingewonnen bij de Stichting ‘Hart voor Bonaire’.

”Het is bekend dat heel veel toeristen -met name afkomstig van de ons eiland bezoekende cruiseschepen –  heel graag de zee in willen, zowel boven als onder water. Helaas is men daartoe fysiek niet altijd goed in staat. Het gebrek aan conditie, gecombineerd met stress en zwaarlijvigheid leidt dan vaak tot benauwdheid en soms erger tot een hartstilstand.” Aldus voorzitter Robert van Dongen, tandarts en zelf actief duiker: 

Dr. Marianne Voesten, arts en hoofdinstructeur Basic Life Support en AED trainingen vult aan: “Bij een hartstilstand is ter voorkoming van zuurstoftekort gevolgd door onherstelbare hersenbeschadiging het onmiddellijk starten van hartmassage essentieel. De inzet van een AED, een Automatic External Defibrilator kan cruciaal zijn bij het reactiveren van het hart. De aanwezigheid van daartoe regelmatig getraind personeel en de directe beschikbaarheid van een AED op elk schip wat toeristen vervoert, is onontbeerlijk. Het weleens aangedragen argument dat omstanders van de droge of natte patiënt bij het gebruik  van een AED ook een schok zouden kunnen krijgen, is een fabel.”

Duikboten

Gebaseerd op deze adviezen is Buddy Dive Bonaire begonnen AED’s op al haar duikboten te installeren.

”Wij hopen uiteraard dat dit goede voorbeeld navolging bij alle watersportbedrijven alhier zal krijgen. Onze doelstelling is om van Bonaire een hartveilig eiland te maken. Bonaire is sterk afhankelijk van het toerisme. De zorg voor de toerist, ook voor zijn gezondheid, welke middels deze actie wordt weergegeven, kan bij de besluitvorming waar de vakantie door te brengen, een beslissende factor zijn”, zegt van Dongen.

Stichting Hart voor Bonaire is aangesloten bij de Nederlandse Reanimatie Raad welke een lijst met aangeboden reanimatietrainingen – ook op Bonaire – bijhoudt.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo