Gezondheidszorg

Ziekenhuis Bonaire zet ‘smart glasses’ in voor kijkoperatie

KRALENDIJK – Onlangs heeft een patiënt op Bonaire voor de tweede keer een unieke medische procedure ondergaan. Tijdens een operatie in het ziekenhuis van Fundashon Mariadal keek een chirurg van het Amsterdam Universitair Medisch Centrum op afstand mee. Dat gebeurde met ‘smart glasses’ (slimme bril) waardoor tijdens de ingreep directe digitale ondersteuning plaatsvond. 

Rocargo

Dit is een medische primeur voor de Koninkrijkseilanden. Chirurg Ralph Gadiot van Fundashon Mariadal verrichtte een kijkoperatie van de buik waarbij hij ‘smart glasses’ droeg. Chirurg Jurriaan Tuynman in het AmsterdamUMC kon daardoor meekijken. De bevindingen van deze ingreep zijn van grote waarde voor de verdere behandeling. Dezelfde avond was de patiënt alweer thuis. 

Dankzij de beoordeling op afstand kan de patiënt waarschijnlijk sneller haar aanvullende behandeling krijgen in het AUMC. De chirurg in Amsterdam heeft namelijk de buikholte al van binnen gezien zonder zelf de kijkoperatie uit te hoeven voeren.

De patiënt is tevoren geïnformeerd en heeft toestemming verleend. De digitale informatie is volledig beveiligd door de fabrikant van de bril. Deze informatie wordt nergens opgeslagen om zo de privacy van de patiënt te waarborgen. Door deze handelwijze kan sneller een geschikt behandelplan worden opgesteld. De patiënt hoeft hiervoor niet naar Nederland te worden uitgezonden. Dit heeft grote voordelen voor zowel de patiënt als het behandelend team.

Fundashon Mariadal gaat verder uitzoeken hoe deze technologie in de toekomst kan worden ingezet om zo de zorg verder te verbeteren voor de inwoners van Bonaire en de buureilanden.

De foto’s zijn beschikbaar gesteld met toestemming van patiënt en chirurgen.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo