Politie & Justitie

KPCN benadrukt: rijden onder invloed strafbaar

KRALENDIJK – Wie rijdt onder invloed van alcohol kan een geldboete, een (tijdelijke) ontzegging van de rijbevoegdheid, een gevangenisstraf of een combinatie van deze straffen krijgen. Dat schrijft het Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN) in een persbericht, net voor het weekeinde inluidt.

Het is verboden aan het verkeer deel te nemen als je meer dan de toegestane hoeveelheid alcohol hebt gedronken. Of je mee moet naar het politiebureau en een boete krijgt, hangt af van het resultaat van de blaastest die wordt afgenomen. De strafmaat hangt af van de ernst van de situatie. Wie betrokken is bij een ongeluk wordt ook sneller getest op alcoholgebruik dan bij een gewone controle. 

Ook als voetganger kan je jezelf in de nesten werken bij overmatig alcoholgebruik. De politie kan voor openbare dronkenschap een proces-verbaal maken. Word je door de politie in dronken toestand aangetroffen? Dan gaat de politie af op de uiterlijke kenmerken van dronkenschap en je gedrag. Een blaastest is dan niet nodig. 

Deel dit artikel