Nieuws van Bonaire

Toerisme Bonaire voor ongeveer 70% hersteld van COVID-19 crisis

TCB directeur Miles Mercera vindt dat concrete cijfers, onder andere verzameld uit zogenaamde exit-interviews, de belangrijkste input moeten vormen voor toekomstig beleid.

KRALENDIJK- Het toerisme op Bonaire is voor zo’n 70% hersteld van de schade die is toegebracht door de Coronapandemie.

Dat bleek op vrijdagmiddag tijdens een bijeenkomst van de belangrijkste stakeholders om de cijfers van het tweede kwartaal te bespreken. Sprekers waren onder andere gedeputeerde Hennyson Thielman van Toerisme en Economie, TCB directeur Miles Mercera, Jody Diamond die de promotie in de Verenigde Staten verzorgt, Onno de Jong van BIA, Veroushka de Windt namens de Bonaire Hotel en Tourism Association (Bonhata) en als laatste havenmeester Gunther Flanegin. 

Bijna alle wijzers staan momenteel op groen. Het aantal vluchten is gelijk of groter dan vóór de pandemie, de hotelkamers zijn goed bezet en de cruiseschepen doen de haven van het eiland weer aan. 

Cijfers

Hoewel nog niet iedereen overtuigd is van de nieuwe koers van de TCB, valt wel op dat het toeristenbureau inmiddels beschikt over een duizelingwekkende hoeveelheid statistieken. Zo weet de TCB precies waar mensen vandaan komen, hoe lang ze gemiddeld op het eiland verblijven, met welke maatschappij ze vliegen, hoe lang van tevoren ze boeken, wat ze vooral komen doen en wat ze daarbij uitgeven. Dit maakt een gerichte benadering mogelijk als het gaat om het beslissen waarvoor de marketingdollars vooral worden aangewend. 

Achterblijvend

Toch is nog niet alles koek en ei in de toeristensector. Zo vertelde havenmeester Flanegin dat het aantal cruiseschepen dan wel weer bijna op het oude niveau ligt, maar dat het aantal mensen dat zij naar het eiland brengt aanzienlijk achterblijven bij de cijfers van vóór COVID. 

Veroeshka de Windt vertelde vooral dat het nog moeilijker dan voorheen was om aan personeel te komen. 

Gedeputeerde Thielman ging gevoelige onderwerpen tijdens zijn presentatie niet uit de weg. “We weten dat veel mensen vinden dat het anders moet en daar luisteren we goed naar. Toch vraag ik om enig geduld. Veranderingen kosten nu eenmaal tijd en dat is in dit geval niet anders. De gedeputeerde wees echter ook op het feit dat de toeristenindustrie nog altijd een enorme economische factor is. “Natuurlijk willen wij graag zien dat mensen in de sector meer verdienen en dat mensen er op vooruit gaan. Maar daarvoor zijn de dollars die het toerisme genereert, hard nodig”, aldus Thielman. 

Rocargo
Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo