Nieuws van Bonaire

Den Haag: er komt geen nieuwe steiger bij voormalige BOPEC

doorzoeking-vrachtschip-bopec

Er zijn geen plannen voor de bouw van een nieuwe steiger voor de brandstoftoevoer op Bonaire. Dat antwoord Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie aan de Tweede Kamer.

De huidige steiger is na drie jaar weer in gebruik, na grootschalig onderhoud. Rijkswaterstaat gaf op 2 maart toestemming om de steiger voor grote zeeschepen weer in gebruik te nemen. Het laad- en losverbod is opgeheven.

Bonaire had in 2017 Nederland om hulp gevraagd bij de problemen van de brandstofvoorziening aan Bonaire. Een stuurgroep onder leiding van de gezaghebber Edison Rijna heeft toen gezegd dat de bouw van een nieuwe overslag met een nieuwe steiger aan de kust tussen de elektriciteitscentrale en het Koning Willem Alexander Natuurreservaat een reële optie was en er geen bezwaren waren tegen een nieuwe steiger.

Maar in een uitzending van Zembla op de Nederlandse televisie zei Rijna dat zolang hij gezaghebber is, deze steiger er niet komt.

Volgens Jetten is deze verandering van inzicht het gevolg van het weer ingebruik nemen van de oude steiger, waardoor de levering van brandstof aan de centrale vanuit het voormalige Bopec-terrein hervat kan worden.

Vliegveld

De mogelijke bouw van een nieuwe havenpier in het zuiden gaat ook niet meer door. Bij het vliegveld is er een steiger voor de aanvoer van kerosine. Waarschijnlijk volstaat volgens Jetten een uitgebreid onderhoud aan deze steiger om in de toekomst kerosine, benzine, diesel en een noodvoorraad stookolie aan te kunnen voeren.

Dan is er geen nieuwe steiger nodig. Er is volgens hem geen plan een brandstofoverslag in de haven te bouwen. Er zijn wel plannen om infrastructuur aan te leggen ten behoeve van brandstofopslag direct ten zuiden van het vliegveld.


Deel dit artikel