Nieuws van Bonaire

Curator Bopec gaat olie verkopen om terminal op te knappen

Curator Bopec gaat olie verkopen om terminal op te knappen

KRALENDIJK- De curator van olieterminal BOPEC, Stan van Lier, is van plan om de installaties van Bopec op te knappen. De opbrengst van de verkoop van olie wordt hiervoor gebruikt. 

De bedoeling is dat de tanker M/T Altair, de ruwe olie op donderdag op komt halen. De leidingen van het olieopslagbedrijf zijn vooraf geïnspecteerd, om het overladen mogelijk te maken. Dit geldt ook voor de olietanks, de pomp, de steiger en andere technische voorzieningen. Het havenkantoor heeft ook alle operationele en technische handelingen getoetst.

Volgens informatie van het OLB, is de terminal, samen met Bopec en het Havenkantoor voorbereid op mogelijk lekken van olie in zee. Mocht dit voorkomen dan heeft het havenkantoor olieschermen en pompen klaar staan. Er komen ook twee sleepboten uit Curaçao om te helpen bij de operatie. Na Bonaire te hebben aangedaan, vaart de tanker M/T Altair door naar Rotterdam.

Opknappen

De curator is van plan om de installaties van Bopec op te knappen. De opbrengst van de verkoop van olie wordt hiervoor gebruikt. “Met deze operatie helpt het openbaar lichaam Bonaire de curator om te komen tot een langdurig oplossing voor Bopec Terminal”, aldus een persbericht van het OLB.

Op Bonaire is met enige verbazing gereageerd op het nieuws. “De curator moet de boedel te gelde maken om de schuldeisers te betalen”, aldus een geraadpleegde deskundige, die betwijfelt of het opknappen van de terminal wel past binnen die doelstelling.

Ook PDB-leider Clark Abraham heeft vraagtekens over het gebeuren. “Allereerst vraag ik me af of de schuldeisers van Bopec, zoals de werknemers, niet betaald zouden moeten worden met de opbrengst van de verkoop. 

Deel dit artikel