Nieuws van Bonaire

Nieuwe speel-en ontmoetingsplek in wijk Nieuw Amsterdam 

Foto credit – Jantje Beton

KRALENDIJK – Er komt een nieuwe speel-en ontmoetingsplek in de Bonairiaanse wijk Nieuw Amsterdam. Onlangs gaven Fundashon Cas Bonairiano (FCB), het ministerie van VWS en Jantje Beton het startsein om samen met de buurtbewoners deze nieuwe plek te ontwikkelen. Het project moet in het voorjaar van 2023 klaar zijn.

Ben Oleana, bestuurder van FCB: “Het idee voor deze plek is al een tijdje onderwerp van gesprek met Jantje Beton en het ministerie van VWS. Want nu is er in de wijk geen enkele plek waar kinderen onbezorgd kunnen spelen en buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten. Ze spelen op straat tussen de auto’s wat gevaarlijk is en overlast geeft.”

Autoverkeer, straathonden en de verleiding van het scherm
Miranda Verburg van Jantje Beton zag tijdens haar bezoek aan Bonaire van dichtbij hoe het eiland worstelt met het gezondheidsaspect: “De mogelijkheden om te spelen en bewegen in eigen woonomgeving zijn op Bonaire beperkt. Terwijl dit juist zo belangrijk is om je als kind gezond te kunnen ontwikkelen.” Zowel kinderen als volwassenen benoemen dat de buurt te weinig activiteiten en te weinig speeluitdaging biedt. Dit maakt het des te aantrekkelijker voor kinderen om thuis uit verveling achter een schermpje te spelen. 

Ook zijn kinderen afhankelijk van hun ouders om zich te kunnen verplaatsen in de buurt. Het autoverkeer en straathonden vormen een obstakel voor kinderen bij het buitenspelen. “Daarom is het zo belangrijk dat er een sprankelende speel- en ontmoetingsplek komt waar iedereen zich kan vermaken en waardoor binnen zitten minder vanzelfsprekend wordt. En willen we niets liever dan de wensen van de kinderen en overige bewoners hierbij centraal te stellen”, aldus Verburg.

Nog meer speelplekken in Caribisch Nederland
Genoeg redenen voor Abigail Norville, plaatsvervangend secretaris-generaal van het ministerie van VWS, de wens in vervulling te laten gaan dat er de komende jaren op veel meer plekken op Bonaire en Caribisch Nederland gespeeld kan worden en buurtbewoners elkaar op een prettige plek kunnen ontmoeten: “We zijn heel blij dat deze mooie, nieuwe speelplek op Bonaire er komt. We werken er samen met de andere lokale partijen hard aan om nog veel meer speelplekken op Caribisch Nederland te realiseren. Maar eerst samen aan de slag in Nieuw Amsterdam!” 

(Foto kinderen – Ronald Zijlstra)

Deel dit artikel