Nieuws van Bonaire

Gezaghebber Rijna bezoekt E-Flight Academy

Gezaghebber Rijna bezoekt E-Flight Academy
Gezaghebber Rijna maakte in een flight simulator een virtuele vlucht over Bonaire | Foto remco de Wit

Teuge – Tussen alle besprekingen in Den Haag door heeft gezaghebber Edison Rijna een bezoek gebracht aan de vorig jaar geopende E-Flight Academy op vliegveld Teuge nabij Apeldoorn. De eerste elektrische vliegschool ter wereld opent in mei een vestiging op Bonaire.

Het Caribisch gebied leent zich met zijn vele eilanden, relatief korte afstanden en de aanwezigheid van hernieuwbare energiebronnen, uitstekend voor elektrisch vliegen. Uit een in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gedaan onderzoek blijkt dat de eerste commerciële passagiersvluchten van Bonaire naar Curaçao en Aruba en vice versa vanaf 2026 uitgevoerd kunnen worden met elektrische toestellen. In 2035 kan het insulair vliegverkeer volledig elektrisch zijn.

De directie van de E-Flight Academy ziet grote potentie in het Caribisch gebied en verwacht een groeiende markt voor het opleiden van piloten voor elektrische vliegtuigen. De Bonairiaanse vestiging zal zich niet alleen richten op studenten van de ABC-eilanden. “Wij verwachten dat er ook studenten uit Nederland en de rest van Europa zijn die het aantrekkelijk vinden om het praktijkgedeelte op Bonaire te doen. Dankzij het klimaat kun je de benodigde 45 vlieguren makkelijk in een paar weken bereiken. Je brevet halen op een tropisch eiland, dat spreekt tot de verbeelding. Wij denken ook studenten uit Zuid-Amerika en het zuiden van de Verenigde Staten te trekken”, aldus Matthijs Collard, een van de oprichters van de E-Flight Academy.

Gezaghebber Rijna benadrukte dat de vliegschool meer dan welkom is op Bonaire. “Wij juichen initiatieven die bijdragen aan de verduurzaming van het eiland toe. Als eerste elektrische vliegschool op het westelijk halfrond zal de academy bovendien veel studenten uit de wijde regio trekken en dat is goed voor de diversificatie van onze economie en werkgelegenheid op een letterlijk en figuurlijk hoog niveau. Er gaan ook lokale instructeurs worden opgeleid.”

Tijdens het werkbezoek in Teuge was er een live-verbinding tussen gezaghebber Rijna en een deel van de directie van de E-Flight Academy dat op dit moment op Bonaire is om de opening van de elektrische vliegschool op Flamingo Airport voor te bereiden. Ter afsluiting van het bezoek maakte de gezaghebber in een flight simulator een virtuele elektrische vlucht over Bonaire.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo