Nieuws van Bonaire

Stinapa: ‘Den Haag komt afspraken niet na’

KRALENDIJK – Om de negatieve gevolgen van sargassum op het milieu zo veel mogelijk te beperken, is hulp vanuit het Rijk hard nodig. Maar tot op de dag van vandaag heeft Stinapa geen financiële steun uit Den Haag ontvangen. Dat schrijft de natuurorganisatie in een persbericht.

Drie jaar geleden beloofde de ministeries van Infrastructuur & Waterstaat en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit te helpen met geld voor het opruimen van het zeewier, maar dat is aldus Stinapa een loze belofte. De natuurorganisatie is de afgelopen dagen hard bezig geweest om sargassum in Lac Bai weg te halen, maar heeft zelf niet genoeg geld om al het benodigde materiaal te kopen en om partijen te betalen die met shovels, pompen en kranen het sargassum uit de zee halen. 

Enige verlichting 

De organisatie heeft dit jaar 650M ‘sargassum booms’ aangeschaft, schermen die moeten voorkomen dat sargassum in de mangroven komt, maar dat is lang niet genoeg. Er is minimaal 2800M booms nodig om de mangroves en het zeegras in Lac goed te kunnen beschermen. Dit weekeinde heeft het openbaar lichaam Bonaire zware machines ingezet bij Lagun om sargassum weg te halen, wat enige verlichting biedt. 

Moeilijke beslissing

Ondertussen werkt men hard om ervoor te zorgen dat sargassum de kwetsbare mangrove bossen en zeegrasvelden in Lac niet verstikt. De afgelopen jaren heeft het rottende zeewier veel schade aan het milieu aangericht. Om het sargassum machinaal te kunnen verwijderen heeft Stinapa een aantal mangroven bomen bij Punta Kalbas gekapt. Dat was een moeilijke beslissing om te nemen, maar de enige manier om op de lange termijn schade aan het kwetsbare marine milieu te voorkomen.

Vrijwilligers gezocht

Op basis van satellietbeelden waarschuwt Stinapa dat er dat er nog grote hoeveelheden sargassum richting Bonaire drijven. Burgers die mee willen helpen het zeewier op te ruimen kunnen zich melden bij de organisatie. Dat kan via WhatsApp. De organisatie is blij met de inzet van de vrijwilligers, en roept liefhebbers van de natuur op om te helpen in de strijd tegen sargassum. 

Deel dit artikel